Milorad Dodik pomilovao Adila Dudakovića koji je bio osuđen na mjesec dana zatvora

Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik pomilovao Adila Dudakovića koji je bio osuđen na mjesec dana zatvora

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik u prošloj godini pomilovao je samo dvojicu osuđenika - Adila Dudakovića iz Orahove kod Gradiške te Dragana Stanojlovića iz Banje Luke.

Dodik je prihvatio jedino molbe Dudakovića i Stanojlovića, iako mu je lani upućeno deset zahtjeva osuđenih osoba za pomilovanja.

U odluci o pomilovanjima se navodi da se Adil Dudaković oslobađa izvršenja kazne zatvora izrečene presudom Osnovnog suda u Gradišci, od 11. septembra 2013. godine, kojom je izrečena kazna zatvora u trajanju od jedan mjesec zbog počinjenog krivičnog djela "Oštećenje tuđe stvari“.

Sud koji je vodio prvostepeni krivični postupak i Komisija za pomilovanje Ministarstva za pravdu RS-a dali su pozitivno mišljenje o ovoj molbi za pomilovanje.

Dodikovom odlukom o pomilovanju, Draganu Stanojloviću iz Banje Luke zamijenjena je uvjetnom osudom, kazna zatvora izrečena presudom Vrhovnog suda Republike Srpske od 29. marta 2013. godine, kojom je izrečena kazna zatvora u trajanju od tri godine i šest mjeseci zbog počinjenog krivičnog djela "Utaja poreza i doprinosa“.

U ovom slučaju sud koji je vodio prvostepeni krivični postupak dao je negativno mišljenje, a Komisija za pomilovanje Ministarstva za pravdu RS-a pozitivno mišljenje o molbi za pomilovanje.

Predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku je u prošloj godini dostavljeno deset Izvještaja o molbama za pomilovanje osuđenih osoba.

Kada je u pitanju struktura krivičnih djela, po dvije molbe bile su osoba osuđenih za ugrožavanje javnog saobraćaja i neovlaštene proizvodnja i promet opojnih droga, po jedna molba bila je osuđenih za razbojništvo, ubistvo, šumsku krađu, ubistvo u pokušaju, utaju poreza i doprinosa i oštećenje tuđe stvari. 

Međutim, Dodik je u toku 2014. godine donio samo jednu odluku o pomilovanju osuđenih osoba na osnovu koje je pomilovao dvojicu pomenutih osuđenika.

Ustavom RS-a, Zakonom o pomilovanju i Krivičnim zakonom RS-a regulirano je da predsjednik tog entiteta može osuđenim osobama dati pomilovanja za krivičnopravne sankcije koje je izrekao sud u RS-u i za pravne posljedice osude.

Radi efikasnog postupanja po molbama osuđenih, u postupku pomilovanja, učestvuje Komisija za pomilovanja Ministarstva za pravdu u Vladi RS-a i sudovi koji vode prvostepene krivične postupke na način da daju pozitivna ili negativna mišljenja o svakom pojedinačnom prijedlogu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije