Milorad Dodik: Opozicija se ponaša kao razmaženo derište koje se duri kada nešto ne dobije

Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik: Opozicija se ponaša kao razmaženo derište koje se duri kada nešto ne dobije

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik razgovorom s delegacijom SNSD-a otpočeo je danas proces konsultacija s parlamentarnim stranka oko imenovanja mandatara nove Vlade RS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

U obraćanju novinarima nakon sastanka kazao je da su mu predstavnici SNSD-a saopćili da sa koalicionim partnerima, DNS-om i Socijalističkom partijom imaju parlamentarnu većinu koja će izabrati novog premijera.

„Naveli su i da je na osnovu dogovora ove tri stranke odlučeno da će budući premijer RS biti iz SNSD-a“, dodao je Dodik.

Novinare je obavijestio da će sutra oko izbora mandatara razgovarati i s predstavnicima DNS-a i Socijalističke partije, nakon čega kazao je „bi odmah mogao saopćiti i ime kandidata za predsjednika Vlade RS-a“.

Kada su u pitanju razgovori s opozicionim stranka u RS-u, Dodik je kazao da ga je predsjednik SDS-a Mlade Bosić obavijestio da neće doći na razgovor, jer njegova partija nema većinu koja bi izabrala novu Vladu.

Ustvrdio je da je identične odgovore dobio i od ostalih članica Saveza za promjene (NDP i PDP) .

„To je njihovo pravo, ali opozicija je time pokazala da se ponaša kao razmaženo derište koje se duri kada nešto ne dobije. Međutim, osim oko izbora predsjednika Vlade RS-a opozicija je odbijanjem razgovora sa mnom propustila i priliku da se razmotre i politički procesi u RS-u i na taj način pokazala da je njena namjera da i dalje destabilizuje Republiku Srpsku“, istaknuo je Dodik.

Kada je u pitanju Koalicija Domovina, Dodik je rekao da je i njima uputio poziv za razgovor, te zaključio „kako je do njih hoće li se pozivu odazvati“.

Najavio je da će prije nego javnosti saopći ime mandatara razgovore obaviti i s predstavnicima Saveza sindikata RS-a, Unije udruženja poslodavaca, te boračke organizacije RS-a.

Predsjednik RS-a saopćio je da će ime kandidata za sastav Vlade RS-a zvanično saopćiti do kraja ove nedjelje.

„Na taj način stvorit će se pretpostavke da u toku decembra bude izabrana nova Vlada RS-a, te usvojeni ekonomska politika i budžet za narednu godinu“, zaključio je Dodik.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije