Milorad Dodik: 'Odluka Srba da odu iz Sarajeva bila je vjera u RS'

Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik: 'Odluka Srba da odu iz Sarajeva bila je vjera u RS'

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik tvrdi da je „odluka sarajevskih Srba, da odu iz tog grada početkom 1996., nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma, bila vjera u RS“.

Dodik je na akademiji u Bijeljini na kojoj se obilježeno "20 godina od egzodusa Srba s područja Sarajeva“, naveo da je to bila i „politička manifestacija da se bude uz svoj narod“.

"Uvjerenje, odlučnost i htjenje ljudi da je RS pravo mjesto njihovog života bili su jači od mirovnih sporazuma, koji nisu obećavali i nisu dali ravnopravnost na koju su Srbi čekali u Sarajevu", naveo je on, prenosi Fena.

Kaže da su Srbi u Sarajevu „bili najveća koncentracija intelektualnih i stručnih potencijala, koji je imao taj narod na prostoru BiH“.

Danas se, tvrdi, „vidi da je u federalnom Sarajevu gotovo minimizirana politička uloga Srba te da gotovo nema artikulisanog srpskog nacionalnog interesa, a Srbi u FBiH veoma teško žive“.  

"To govori da je odluka od prije 20 godina bila ispravna", ustvrdio je Dodik obraćajući se prisutnima na akademiji, koja je održana pod njegovim pokroviteljstvom, a prisustvovali su joj političari iz RS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije