Milorad Dodik napao Aljbina Kurtija: On je provokator

Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik napao Aljbina Kurtija: On je provokator
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Milorad dodik

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, istakao je da bi usvajanje novih principa na Balkanu, koje zagovara Aljbin Kurti za Albance, u pokušaju da se stvori takozvana "velika Albanija", važilo i za druge narode na Balkanu, prije svega Srbe.

"Republika Srpska se zalaže za mir i stabilnost, za poštovanje svih međunarodnih obaveza, prije svega Dejtonskog sporazuma, i podržava rješavanje svih kriznih pitanja u regionu mirnim putem, dogovorom i kompromisom, ali stvaranje takozvane "velike Albanije", kakvu ovih dana najavljuje mogući kandidat za premijera samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti, značilo bi uvođenje i usvajanje nekih novih principa na Balkanu",  rekao je Dodik Srni.

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu lidera "Samoopredjeljenja" Aljbina Kurtija da Kosovo i Albanija treba da se približe jedno drugom, da se integrišu u federaciju, kao Njemačka, Dodik je rekao da Kurti zaboravlja da bi usvajanje tih principa, koje on zagovara za Albance, u pokušaju da se stvori "Velika Albanija", onda važili i za druge narode na Balkanu, prije svega Srbe.

"Na Balkanu se ne mogu sprovoditi dvostruki standardi - da ono što je dozvoljeno jednom narodu, drugom nije, kako to misli Aljbin Kurti. Za to srpski narod nema razumijevanja niti će ga ikad imati, jer ako je nešto dozvoljeno drugima, kako to za Šiptare odnosno Albance zagovara provokator Kurti, zašto onda i Srbima ne bi to isto bilo dozvoljeno", naglasio je Dodik.

Kurti je izjavio juče da se u Evropskoj uniji ne može dogoditi nacionalno ujedinjenje Albanaca, ali da može postojati ideja o federaciji.

"Ne mogu reći da se nacionalno ujedinjavanje događa u EU. Tamo se pridružujemo Dancima, Austrijancima i Špancima. Ovde se mora dogoditi naš savez. Koristio bih izjavu Arbena Džaferija: "Istorijsko zalaganje Albanaca za ujedinjenje"",  rekao je Kurti.

On je naveo da će, ako postane premijer, u odnosima sa Albanijom Kosovo imati sporazume, ne za slikanje, već za sprovođenje, kao na primjer o zajedničkom tržištu, zajedničkom civilnom registru preduzeća, zajedničkim vladinim odborima za spoljne poslove i drugo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije