Milorad Dodik nakon nastavka suđenja: 'Nemam potrebe da se branim, narod glasa za mene'

9
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik nakon nastavka suđenja: 'Nemam potrebe da se branim, narod glasa za mene'
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik, 18.06.2024

Pred Sudom Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno suđenje predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika RS" Milošu Lukiću.

Dodik je nakon ročišta izjavio da proces koji se vodi protiv njega "ozbiljno podaništvo bošnjačkih tužilaca i srpskih poltrona spremnih da izvršavaju političke naloge", te da "montaža", kako je nazvao proces protiv njega, ide na štetu Bosni i Hercegovini.

"Ova montaža je na štetu BiH, sa ovakvom farsom, neustavnim Sudom i Tužilaštvom. Potpuno je besmisleno da sjedim ovdje", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u  Sarajevu poslije ročišta.

Premijer Nikšić se sastao sa Rusmirom Isakom: Evo šta mu je obećao

Premijer Nikšić se sastao sa Rusmirom Isakom: Evo šta mu je obećao

Dodik je rekao da ni on niti Miloš Lukić u ovom slučaju nemaju nikakav problem, već Sud i Tužilaštvo, koji, prema njegovim riječima, nije samo politički, već i pravni i ljudski.

"Ne kršim ja zakon, već oni, kakvi su to tužioci", upitao je Dodik.

On je istakao da je veoma jasno da u ovom slučaju visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt da "manifestauje silu", naglasivši da, "čak i ako je legalan nema pravo da se miješa u zakonodavni postupak i ne može da nametne zakon niti ga zaustavi".

"Sve se to ovdje dešava, Tužilaštvo izmišlja paradu provodeći sate u besmislu koji se zove proces", kaže Dodik.

Dodik je rekao da "nema potrebu da se brani, jer je davno odbranjen činjenicom da mu narod daje podršku na izborima".

Istakao je uvjerenje i da će na ovim izborima dobiti 70 posto gradova i opština u RS i upitao "kako misle da idu protiv narodne volje".

Podsjetimo, Milorad Dodik i Miloš Lukić optuženi su za nepoštovanje odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Christiana Schmidta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije