Milorad Dodik komentarisao izjave popularne pjevačice Dua Lipe

Srna
Milorad Dodik komentarisao izjave popularne pjevačice Dua Lipe
Foto: Fena / Milorad Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik smatra da Srbija neće prihvatiti nezavisnost Kosova niti će Rusija i Kina prihvatiti reviziju Rezolucije 1244 u Savjetu bezbjednosti.

Dodik je rekao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio više puta da neće prihvatiti nezavisnost Kosova, kao i da dvije velike sile kao što su Rusija i Kina neće prihvatiti nikakvo odvajanje jer se zalažu za poštovanje međunarodnog prava.

Dodik je istakao da je je Vučić postavio jedan novi pristup o Kosovu da se ne može oteti dio teritorije od jedne suverene zemlje, te da položaj Srbije na međunarodnom planu nikada nije bio jači.

"Uvjeren sam da Srbija treba da institira na svom suverenitetu", rekao je Dodik za televiziju Pink.

Govorio je i o pripajanju bh. entiteta RS-a Srbiji. Dodik je naveo kako to nije jednostavno, ali je ponovio da "ako neko dođe u poziciju da Kosovo proglasi nezavisno, zašto se onda na RS-u ne bi primjenjivala ista pravila".

O albanskoj pjevačici Dua Lipi koja je na Twitteru objavila mapu "velike Albanije", Dodik je rekao kako se iz svijeta zabave pokušavaju da dodvoriti političarima.

O odnosima RS-a sa Srbijom, Dodik je ponovio da su dobri, kao i sa Rusijom, te je dodao da ovaj bh. entitet želi da ima takve odnose sa drugima državama u okruženjima, ali i unutar u Bosen i Hercegovine.

U kontekstu pojedinih navoda u medijima da su u nedavne antivladine u proteste u Srbiji umiješani Rusi, Dodik je kazao da su to "lažne vijesti koje se plasiraju".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije