The Atlantic: Dodik je jedini predsjednik koji želi rasturiti svoju zemlju

Radiosarajevo.ba
The Atlantic: Dodik je jedini predsjednik koji želi rasturiti svoju zemlju
Foto: Anadolija / Milorad Dodik u Predsjedništvu BiH

Američki magazin "The Atlantic" iznio je opsežnu analizu lika i djela Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

U tekstu je navedeno da je Dodika Madeleine Albright, nekadašnji državni sekretar SAD, nazvala “daškom svježem zraka”, a sada predstavlja glavnog zagovarača rasturanja BiH.

Američki magazin

FOTO: Screenshot: Američki magazin "The Atlantic" iznio je opsežnu analizu lika i djela Milorada Dodika

“Ja sam Srbin, Bosna je samo mjesto gdje radim”, rekao je Dodik samo dan nakon što je inauguiran kao član Predsjedništva BiH.

Također, autor teksta navodi da je Dodik javno kazao da na svojim putovanjima ne namjerava koristiti pasoš BiH.

Dodik je, kao srpski nacionalist, u više navrata otvoreno pozivao i zagovarao otcjepljenje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine. The Atlantic podsjeća i na njegovu izjavu da kao član Predsjedništva BiH neće koristiti bosansku putovnicu za putovanja u inozemstvo, a njegove ispade po kojima je postao ozloglašen naziva “gotovo trumpovskima”.

“Mali broj nacionalnih lidera bi svoju zemlju nazvao nemogućom državom. Još manji broj njih bi se aktivno zalagao da se ona raspadne. Gotovo niko ne bi rizikovao desetogodišnji mirovni sporazum da to učini. A onda je došao bosanski Milorad Dodik”, navodi se u tekstu.

Atlantic napominje da je Dodik u proteklih osam godina vodio Republiku Srpsku, koju mnogi povezuju sa Srbijom.

“Dodik vidi Republiku Srpsku kao državu u čekanju, s tim što se treba znati da Dejtonski sporazum jasno zabranjuje bilo kakvu secesiju”, navodi se u tekstu.

Navedeni su i najnoviji incidenti Dodika, kada je u zgradu Predsjedništva BiH donio zastavu entiteta RS, ali i napuštanja sjednica kada zastave nije bilo.

“Mnogi mladi ljudi u Republici Srpskoj danas nemaju pojma o ikakvoj drugačijoj političkoj stvarnosti. Ovdašna mentalna geografija izrazito je snažna, kao da u glavama postoji željezna zavjesa”, slikovito je za The Atlantic opisao mentalno-političko stanje u Republici Srpskoj Miloš Šolaja, profesor političkih znanosti na Univerzitetu u Banjoj Luci.

Šolaja ističe kako mnogi njegovi studenti, iako žive u Bosni i Hercegovini, nikada nisu bili u Sarajevu.

Dodik potječe iz Laktaša, grada sjeverno od Banje Luke. Ondje je nekoć igrao košarku za lokalni klub, a uoči raspada Jugoslavije bio predsjednik općine. Većina tamošnjih žitelja ponosna je na njega.

“On štiti Republiku Srpsku, Divim se njegovoj energiji i odlučnosti”, kazala je reporteru The Atlantica stanovnica Laktaša Branka Trninić.

A 22-godišnji student Ljupko Mišeljić kaže “Dodik je jedini političar kojeg se još kao dječak sjećam s plakata, a čije je lice i danas na njima”.

Kada je 1998. godine postao premijer Republike Srpske, Dodik je bio sušta suprotnost ratnim zločinicima koji su dotad upravljali srpskim entitetom u BiH. U godinama koje su slijedile Dodik je uspješno popravljao imidž Republike Srpske bivajući spreman i za suradnju s Haškim sudom te suđenje ratnim zločincima.

“Dodik je doista bio dah svježeg zraka”, kaže za The Atlantic Valentin Inzko, visoki predstavnik za BiH, referirajući se na davnu izjavu Madeleine Albright.

Valentin Inzko - undefined

Foto: Arhiv: Valentin Inzko

No Dodik se ubrzo promijenio.

On je javno kazao kako ga niko nije podržavao dok se koristio umjerenom i konstruktivnom retorikom pa je shvatio da se mora prebaciti na nacioalističku retoriku kako bi mogao dobiti izbore. Na neki način, bio je u pravu: od tada je pobijedio na svim izborima”, kaže Inzko s kojim je Dodik u čestim javnim svađama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije