Milorad Dodik i Emir Kusturica otkrili spomenik Meši Selimoviću

0
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik i Emir Kusturica otkrili spomenik Meši Selimoviću
Foto: SNSD / Danas u Andrićgradu

U okviru "Vidovdanskih svečanosti" danas je u Andrićgradu na Trgu Nikole Tesle otkriven spomenik poznatom bh. književniku Meši Selimoviću, rad poznatog vajara Zorana Kuzmanovića.

Spomenik su zajedno sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom otkrili režiser Emir Kusturica, pjesnik Matija Bećković i profesor Milo Lompar.

Dodik je tom prilikom poručio da je Selimović danas dobio trajno mjesto zajedno sa ostalim velikanima.

Bećirović se sastao sa Guliyevim: Razgovarali o važnosti usvajanja rezolucije o Srebrenici

Bećirović se sastao sa Guliyevim: Razgovarali o važnosti usvajanja rezolucije o Srebrenici

“Dobio je mjesto gdje ćemo se okupljati svake godine sa novim sadržajima i svim onim što je potrebno da ne bismo zaboravili na sebe”, rekao je član Predsjedništva BiH.

Dodik je poručio da je važno držati se svojih velikana i svoje historije.

Kontroverzni pjesnik Bećković, kojem je zbog njegovog političkog djelovanja bio zabranjen ulazak u Crnu Goru, prilikom otkrivanja spomenika rekao je da se Selimović zauvijek uspravio i stao pored Ive Andrića na “mjesto koje je zauzeo u srpskoj književnosti”, te naglasio da je rušio sve što razdvaja ljude i tražio izlaz iz zatvorenosti u kojoj žive oduvijek, pa i danas.

Bosna i Hercegovina je više puta optužila Srbiju da neopravdano prisvaja takve književne veličine kao što su Selimović i Andrić, piše N1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije