Milorad Dodik: Danas ne bih glasao za ukidanje Vojske RS-a

Fena
Milorad Dodik: Danas ne bih glasao za ukidanje Vojske RS-a
FOTO: Arhiv / Ilustracija
Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da danas ne bi glasao za ukidanje Vojske RS.

"Ali procesi su takvi. Danas moramo da prihvatamo činjenicu da postoje Oružane snage BiH. treći pješadijski (RS) puk je naš puk, predstavlja RS i dio je onoga što je slobodarska tradicija i srpskog naroda i RS-a", rekao je Dodik.

On je u Kasarni “Kozara“, na svečanosti obilježavanja Dana Vojske RS-a i trećeg (RS) pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, kazao da je RS trajno opredjeljenja za mir i traži da se poštuju njene ustavne nadležnosti i tradicija.

Kazao je i da RS s ponosom gleda u Srbiju, koja je garant stabilnosti i mira te želi da ona bude snažna i jaka.

"RS je prihvatila Dejtonski sporazum i da unese svoj suverenitet i teritoriju i svoju volju u BiH, ali nije očekivala da će joj godinama nakon toga biti otimana njena prava. RS nema problem  da ostane u BiH kako je zapisana u Dejtonskom sporazumu, ali neće zaboraviti da su joj visoki predstavncii otimali nadležnosti", dodao je Dodik.

Kazao je i da je kao nekadašnji poslanik parlamenta RS-a „glasao za formiranje Vojske RS-a, jer srpski narod kad god nije imao vojsku i državu je stradao“.

"Naš najveći zadatak je da osiguramo mlađim naraštajima mir i stabilnost, kao zalog bolje budućnosti i prosperiteta", naglasio je brigadir Nedeljko Kopuz, komadant trećeg (RS) pješadijskog puka Oružanih snaga BiH.

Izrazio je nadu da će ratna prošlost, kako je naveo, biti "opomena svima nama".

"Prošlost moramo izučavati i dobro poznavati, da se u budućnosti ne bi ponovila", istakao je Kopuz i podsjetio da se 12. maj proslavlja kao Dan Vojske RS i trećeg (RS) pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, koji njeguje istorijsko naslijeđe srpskog naroda.

Svečanosti u Kasarni „Kozara“ prisustvovali su ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić, predsjednik RS-a Milorad Dodik, delegacije Narodne skupštine i Vlade RS-a, izaslanik člana Predsjedništva BiH te predstavnici političkih stranaka iz RS-a i nevladinih organizacija proisteklih iz proteklog rata u RS-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije