Milomiru Davidoviću potvrđena presuda za silovanje u Foči u julu 1992.

Radiosarajevo.ba
Milomiru Davidoviću potvrđena presuda za silovanje u Foči u julu 1992.
FOTO: Screenshot / Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske Milomir Davidović

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je presudu Milomiru Davidoviću kojom je osuđen na sedam godina zatvora zbog silovanja u julu 1992. godine u Foči, piše portal Detektor.ba.

Prvostepenom presudom iz februara ove godine je proglašen krivim što je od 3. do 18. jula 1992. godine odveo u stan u zgradi 'Lepa Brena' zaštićene svjedokinje S-1 i S-4, te ih prisilio na seksualni odnos. Nakont toga su ih silovali drugi vojnici. Prethodno je žrtve iz fočanskog Srednjoškolskog centra izveo Dragan Zelenović.

Kako je naveo Detektor.ba, Davidović je prvostepenom presudom oslobođen optužbe da je u istom periodu silovao S-1, S-4 i još jednu ženu bošnjačke nacionalnosti, u napuštenoj kući u mjestu Dobro Polje, nakon što ih je Zelenović prethodno doveo iz Srednjoškolskog centra.

Apelaciono vijeće je potvrdilo i ovaj dio prvostepene presude.

Oštećenoj S-1 je dosuđen dio imovinskopravnog zahtjeva zbog pretrpljenog straha, fizičke i duševne boli, povrede slobode, dostojanstva, morala i prava ličnosti, kao i umanjene životne sposobnosti, a Davidović je obavezan da joj plati 10.000 maraka. Za ostvarivanje ostatka iznosa, oštećena se upućuje na parnicu.

Davidović je obavezan platiti i naknadu sudskih troškova u osuđujućem dijelu.

Na ovu presudu ne postoji pravo žalbe, navodi Detektor.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije