Miljkovići u Mostaru: Dio pronađenih skeletnih ostataka izgorio

0
Radiosarajevo.ba
Miljkovići u Mostaru: Dio pronađenih skeletnih ostataka izgorio
Foto: Instituta za nestale osobe BiH / Ekshumirani posmrtni ostaci tri osobe

Posmrtni ostaci najmanje tri žrtve proteklog rata ekshumirani su na lokalitetu Miljkovići u Mostaru.

Prema informacijama Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, pretpostavlja se da se radi o posmrtnim ostacima žrtava bošnjačke nacionalnosti koje su na tom području nestale 1993. godine. Posmrtni ostaci jedne žrtve dijelom su izgorjeli.

Nakon izvršene ekshumacije, pronađeni dijelovi skeleta su prebačeni u prostorije gradskog groblja Sutina gdje će uslijediti kriminalističko - tehnička i sudsko - medicinska obrada kao i izuzimanje koštanih uzoraka kako bi se putem DNK analize utvrdio identitet žrtava.

Tanja Topić o mitingu u Banjoj Luci: Maske su pale; ne trebamo zaćutati pred budalama!

Tanja Topić o mitingu u Banjoj Luci: Maske su pale; ne trebamo zaćutati pred budalama!

Procesu ekshumacije prisustvovali su istražitelj iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, istražitelj Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, ljekar sudske medicine-patolog, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski službenici MUP-a HNK koji su osiguravali lokaciju na kojoj je izvršena ekshumacija.

Ekshumacijom je rukovodilo Tužilaštvo BiH, a izvršena je po nalogu Suda Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju Instituta za nestale osobe BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije