Milinović o popisu: IT infrastruktura skoro spremna

Radiosarajevo.ba
Milinović o popisu: IT infrastruktura skoro spremna

Danas su članovi Međunarodne monitoring misije  za Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, završili četverodnevnu redovnu posjetu statističkim institucijama u Bosni i Hercegovini.

Evidentiranje, pohranjivanje i obrada popisnih podataka jedan je od najznačajnijih segmenata projekta Popisa tako da su članovi misije provjeravali stanje priprema IT infrastrukture, Centralnog informacijskog sistema i Sistema za dnevno izvještavanje.

Kandidati koji budu obavljali poslove općinskog instruktora ostvaruju pravo na prosječnu naknadu od oko 600 KM, dok će općinski popisivači ostvariti pravo na naknadu na osnovu broja popisnih obrazaca. Javni poziv za prijavu kandidata za općinske instruktore i popisivače otvoren je do 31. jula.

„Sve planirane aktivnosti iz ovog segmenta priprema za popis su u završnoj fazi i vjerujemo da će biti završene na vrijeme. Centralni informacioni sistem, odnosno sistem za upravljanje popisnim aktivnostima kao što su evidencija izabranih i imenovanih kandidata za popisivače, instruktore i drugo popisno osoblje koje će biti angažirano za potrebe Popisa, pohranjivanje ugovora, izjava o tajnosti podataka su u funkciji, a sistem za praćenje terenskog rada i dnevno izvještavanje su u fazi testiranja, dok je Sistem za unos podataka, pohranjivanje i obradu podataka prikupljenih popisom u završnoj fazi“, kaže Zdenko Milinović, direktor Agencije za statistiku BiH, javila je Fena.

Članovi Međunarodne monitoring misije će nakon posjete dostaviti mišljenje i preporuke.

Javni poziv za prijavu kandidata za općinske instruktore i popisivače na predstojećem Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH izazvao je veliki interes građana Općine Novi Grad Sarajevo te se s današnjim danom na poziv prijavilo 1.050 kandidata. „Među kandidatima je najveći broj nezaposlenih i studenata te nešto penzionera. Jako je mali broj kandidata koji su zaposleni“ rekao je Feni predsjednik Popisne komisije Općine Novi Grad Sarajevo Elvir Resić. On pojašnjava da će ova općina imati 92 instruktora s rezervom, odnosno 77 bez rezerve te 713 popisivača s rezervom, odnosno 594 popisivača na terenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije