Milićević na Parlamentu: Gdje je iskočilo, kako je iskočilo, istražit će organi

Radiosarajevo.ba
Milićević na Parlamentu: Gdje je iskočilo, kako je iskočilo, istražit će organi
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Jelka Milićević

Ministrica finansija i dopremijerka FBiH Jelka Milićević obratila se zastupnicima Parlamenta FBiH kao zapovjednica Federalnog štaba civilne zaštite, na vanrednoj sjednici o aktivnostima Vlade tokom pandemije, s posebnim naglaskom na sporne nabavke respiratora.

Govorila je o ranijem sastavu Federalnog štaba civilne zaštite, koji je kasnije promijenjen, a upravo se promjena sastava ovog štaba pominjala u aferi "Respirator".

Milićević je kazala da je stari sastav donio hrabre 33 odluke i radio predano i smjelo i da je ponosna što je bila njegov dio.

Podsjetimo, ovu vanrednu sjednicu su zatražili opozicioni zastupnici zbog afere "Respirator", odnosno nabavke 100 respiratora iz Kine preko poljoprivrednog gazdinstva Srebrena malina, za 10,5 miliona KM.

Slučaj je pod istragom Tužilaštva BiH, a osumnjičeni su zasad premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić, koji su jučer pušteni iz pritvorske jedinice Suda BiH.

"Ako je i bilo propusta, a ovih dana vidimo da je bilo, bili su propusti između svih procedura", rekla je Milićević.

Naglasila je da je sve što je radio Štab CZ radio po procedurama, da štab donosi odluke o pokretanju javnih nabavki, a procedure provodi FUCZ. 

U obraćanju zastupnicima Milićević je istakla i da je prvi put informacije o eventualnim nabavkama dobila na Vladi FBiH.

"Za svaku odluku o pokretanju javnih nabavki dobije se saglasnost i validne su onog trenutka kada prođu na Vladi. Imali smo dobre namjere. Gdje je iskočilo, kako je to iskočilo, neka utvrde nadležni organi", rekla je Milićević i dodala da federalni zastupnici, među kojima je i ona, ne smiju ni na koji način ometati i biti problem istražnim organima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije