Milić: Vjerujemo da će 3,4 miliona eura u okviru IPA 2013 biti odblokirano

Radiosarajevo.ba
Milić: Vjerujemo da će 3,4 miliona eura u okviru IPA 2013 biti odblokirano

Vjerujemo da se ne radi o trajnoj obustavi i očekivati je da će sredstva za parlamente  u okviru IPA biti odblokirana, jer je nedavnim potpisivanjem Twinning ugovora između predstavnika stručnih službi parlamenata u BiH i parlamenata Mađarske i Francuske, koji se finansira iz IPA 2012 zapravo, već započeta realizacija tog cjelokupnog projekta, izjavio je za Fenu Siniša Milić, stručni savjetnik za odnose s javnošću Skupštine Brčko Distrikta BiH komentirajući  obustavljanje sredstava iz programa IPA. 

Potvrdio  je da je Skupština Brčko Distrikta BiH obaviještena da su obustavljene pripreme za realizaciju dijela projekta 'Jačanje kapaciteta parlamenata u BiH u kontekstu pristupanja EU', programiranog u okviru IPA 2013, za koji su predviđena sredstva u iznosu od 3,4 miliona eura.

Druga faza je također finansirana iz IPA 2012 a obuhvata nabavku opreme za parlamente u BiH, i ona, također, kako smatra Milić, nije dovedena u pitanje, dodajući da su 3,4 miliona eura iz IPA 2013 namijenjena za realizaciju treće faze ovog projekta u svim parlamentima u BiH. 

"Ta sredstva su se odnosila na opremanje parlamenata, to jest tehničku komunikaciju i bolju uvezanost parlamenata u BiH. Drugi dio je edukacija i rad državnih službenika, posebno onih koji obavljaju naučne i stručne poslove vezano za stvaranje kvalitetnijih mišljenja i tematskih rasprava", kazao je u izjavi za Fenu sekretar Federalnog parlamenta BiH prof.dr Sead Dizdarević. 

Pojašnjava da se to sve radi u cilju da se eventualno ne bi pravile duple pravne norme, zakoni, koji dovode do sukoba nadležnosti, jer "gdje je jednim zakonom već nešto regulirano, mi regulišemo drugim". 

Ovim projektom, također, u pojedinim oblastima pravni sistem trebao bi se urediti na funkcionalan način, što upravo nedostaje parlamentima u BiH. 

Važnost projekta Dizdarević vidi i u "saradnji, koja bi bila formalizirana- državni nivo, dva entitetska i Distrikt Brčko na međunarodnom planu". 

"Nažalost, sada nema uvezanosti, pa ljudi iz različitih parlamenata različito gledaju na ovaj projekat. U fazi smo izrade elemenata projekta, odnosno strateškog dokumenta koji će biti uskoro usvojen, a gdje su definirani posebno elementi tehničkog opremanja parlamenata", izjavio je za Fenu sekretar Federalnog parlamenta BiH prof.dr Sead Dizdarević. 

Treća faza projekta, kada je u pitanju Skupština Brčko Distrikta, obuhvata, kaže Siniša Milić, legislativu, odnosno "nabavku softvera koji bi omogućili harmonizaciju procesa donošenja zakona, te omogućili nadzor nad cjelokupnim procesom donošenja zakona, od pripreme nacrta zakona i njegovog ulaska u skupštinsku proceduru, pa do objave u Službenom glasniku i na zvaničnoj web prezentaciji". 

"Sve buduće izmjene i dopune zakona, bile bi automatski ugrađene u tekst zakona, tako da bi, praktično, istovremeno, dobijali prečišćeni tekst zakona u konktekstu jačanja kapaciteta parlamenta Brčko Distrikta i njegove sposobnosti da da svoj doprinos procesu harmonizacije domaćeg zakonodavstva s pravnom stečevinom EU", rekao je Siniša Milić, stručni savjetnik za odnose s javnošću Skupštine Brčko Distrikta BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije