Mile Dakić će tužiti BiH

Radiosarajevo.ba
Mile Dakić će tužiti BiH

BiH je najnemoralnije i nezakonito postupila prilikom izručenja Mileta Dakića Hrvatskoj i on će sigurno, kada bude pušten, tužiti BiH zbog načina na koji je izručen – rekao je SRNI prijatelj porodice Dakić, Ranko Grujić.

 "Oni su morali da uruče zahtev za izručenjem i Dakiću kao pritvoreniku i njegovom advokatu, a to nisu učinili. Oni su u 4.00 sata ujutro, pod vrlo sumnjivim okolnostima i tajno, izručili Dakića, i to isključivo preko teritorije Federacije BiH. Maltene su ga kidnapovali", kaže Grujić.

        Grujić je rekao da je najtragičnije što je Dakić uhapšen po Interpolovoj hrvatskoj potjernici na kojoj je doslovno pisalo da se "Mile Dakić potražuje zbog ubistva i pucanja na policajce", što je bila zloupotreba Interpolove potjernice, jer je to netačan podatak.
        
On je naveo da je ministar pravde BiH Bariša Čolak donio odluku o izručenju Dakića mimo dogovora sa nedavnog sastanka ministara pravde BiH i Srbije, te podsjetio da je srpsko Ministarstvo pravde uputilo protestnu notu Ministarstvu pravde BiH zbog izručenja Dakića.

 Dakića je krajem maja uhapsila Granična policija BiH na graničnom prelazu Rača, prilikom ulaska iz BiH u Srbiju, a na osnovu Interpolove potjernice Hrvatske.

Dakić je u Hrvatskoj osuđen na 20-godina zatvora zbog ratnog zločina podstrekavanje na ubistvo tri hrvatska policajaca - Mila Butine, Josipa Milčića i Zlatka Škrleca - u opštini Krnjak na području Karlovca avgusta 1991. godine.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije