Milanu Lukiću potvrđena doživotna kazna zatvora

Radiosarajevo.ba
Milanu Lukiću potvrđena doživotna kazna zatvora

Haški tribunal potvrdio je presudu Milanu Lukiću zbog zločina nad muslimanima u BiH – doživotna kazna zatvora. Sredoji Lukiću kazna zatvora je smanjena za tri godine, i sada iznosi 27, a ne 30 godina zatvora.

Sredoje Lukić je prvostepenom presudu u julu 2009. godine bio osuđen na 30 godina zatvora, dok je Milanu Lukiću bila izrečena kazna doživotnog zatvora

Kako javlja Justice Report – BIRN, Žalbeno vijeće potvdilo je zaključke prvostepene presude kojom je Milan Lukić proglašen krivim za ubistva 12 civila na obali Drine u junu 1992, premlaćivanje zatočenika u logoru Uzamnica 1992. i 1993. godine, te spaljivanje civila u dvije kuće u Višegradu. Kako je konstatovalo Žalbeno vijeće, u Pionirskoj ulici i na Bikavcu je 14. odnosno 27. juna 1992. godine živo zapaljeno blizu 120 žena, djece i starijih.

Žalbeno vijeće potvrdilo je krivicu Sredoja Lukića za učešće u paljenju kuće u Pionirskoj, ali ga je oslobodilo optužbi za premlaćivanje zatočenika u logoru Uzamnica.


Sredoje Lukić

Razmatrajuži žalbe Odbrana i Tužilaštva, petočlano Žalbeno vijeće, kojim je predsjedavao Mehmet Guney, odbacilo je većinu žalbenih navoda. Osim odbrana optuženih, žalbu je uložilo i Tužilaštvo, koje je izrazilo nezadovoljstvo kaznom Sredoju Lukiću.

Optužnica protiv Lukića podignuta je 1998. Sredoje Lukić u Hag je prebačen 2005, kada je u Argentini uhapšen i Milan Lukić.

Milan Lukić je optužen kao vođa paravojne formacije „Osvetnici“ ili „Beli orlovi“, kojoj je pripadao i njegov rođak Sredoje Lukić, koji je bio i policajac, javio je Justice Report - BIRN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije