Milanoviću 16 mjeseci za zločine u logoru Bunker

Radiosarajevo.ba
Milanoviću 16 mjeseci za zločine u logoru Bunker

Trećestepeno vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH osudilo je Mladena Milanovića na godinu i četiri mjeseca zatvora za zločine nad Bošnjacima počinjene 1992. u Semizovcu, u opštini Vogošća, javlja Srna.

U saopštenju Vrhovnog suda FBiH navodi se da je Trećestepeno vijeće donijelo presudu kojom se odbijaju, kao neosnovane, žalbe optuženog Mladena Milanovića i njegovog branioca, a djelimično uvažava žalba federalnog tužioca.

Milanović je proglašen krivim da je, kao stražar u logoru Bunker, u junu ili julu 1992. pretukao zarobljenika Taiba Kodžagu, te da je omogućavao ulazak u logor neovlaštenim licima koja su zlostavljala zatočenike.

Kantonalni sud u Sarajevu je Milanovića u novembru 2008. oslobodio krivice, a na tu presudu uložene su žalbe Vrhovnom sudu FBiH, koji ga je 15. februara 2013. osudio na godinu dana zatvora.

Na presudu Vrhovnog suda podnesene su žalbe, te je Trećestepeno vijeće Vrhovnog suda donijelo konačnu odluku kojom je osuđen na godinu i četiri mjeseca zatvora.

Milanović je osuđen prema Krivičnom zakonu SFRJ, a u kaznu će mu biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru, od kraja jula 2007. do 10. novembra 2008. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije