'Milanovićeva posjeta Mostaru nedopustivo miješanje u BiH'

Radiosarajevo.ba
'Milanovićeva posjeta Mostaru nedopustivo miješanje u BiH'

Stranka Održivi razvoj Hrvatske (ORaH) nedavnu je posjetu Mostaru hrvatskog premijera Zorana Milanovića ocijenila nedopustivim miješanjem u unutarnje stvari BiH, ističući kako toj susjednoj zemlji nije od pomoći posjeta usmjerena samo prema jednoj, hrvatskoj zajednici, prenosi Hina.

"Posjet premijera RH Zorana Milanovića Mostaru smatramo nedopustivim miješanjem u unutarnje stvari nama susjedne zemlje. Bosna i Hercegovina se nalazi u izuzetno ranjivom položaju, u kojoj joj je potrebna svaka pomoć kako bi se stanje stabiliziralo. Toj situaciji nije od pomoći nenajavljena posjeta susjednog državnika koja je usmjerena prema samo jednoj zajednici, naime u Mostaru je premijer Milanović posjetio prostorije HDZ-a BiH, koju su prosvjednici zapalili, ali ne i prostorije stranke SDA koje su, također, zapalili", ističu iz OraH-a u današnjem priopćenju.

Naglašavaju kako BiH nije neutralni prostor u koji se ide bez najave te da se teško može očekivati da prosvjednici poštuju legalno izabrane vlasti, "kada to ne čini ni naš premijer".

Iz OraH-a poručuju kako podupiru nastojanja građana BiH za boljim i pravednijim društvom te pozdravljaju sve građanske akcije, pa i demonstracije nezadovoljstva, koje demokratskim i mirnim metodama nastoje promijeniti nezavidnu situaciju u kojoj se nalazi BiH.

"Ipak, moramo osuditi ispade raznih vrsta, koji su uključivali palež, pljačku i ulično nasilje, koji nikako ne mogu doprinijeti poboljšavanju situacije u toj zemlji, već naprotiv, doprinose urušavanju, ne samo institucija, već i društva u cjelini", navodi ORaH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije