Milanović: Trajna odgovornost čuvati sjećanje na nevine žrtve

2
Radiosarajevo.ba
Milanović: Trajna odgovornost čuvati sjećanje na nevine žrtve
FOTO: Screenshot / Zoran Milanović

Predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović obratio se prisutnima tokom komemoracije u Srebrenici putem video linka.

"Želim obiteljima žrtvama izraziti sućut te naglasiti da smo svijesni njihove boli i patnje. Genocid koji je počinjen na ovom prostoru je najstrašniji zločin od Drugog svjetskog rata, a trajna je odgovornost da se čuva sjećanje na nevine žrtve", rekao je Milanović.

Naglasio je da se tragedija "produbljuje negiranjima".

"Budućnost i suradnja naroda na ovom području neće se moći graditi bez iskrenog odnosa prema prošlosti.

Otvoren i iskren odnos prema prošlosti i kažnjavanje svih odgovornih, omogućit će otvaranje novih stranica saradnje koje će omogućiti da mladi ljudi neče strahovati od ponavljanja strašnih zločina iz prošlosti kojih je bilo previše na ovim prostorima. odgovornost svih nas je da činimo sve kako se ovi zločini ne bi ponavljali u budućnosti"; poručio je Milanović.

Ubijeno 8.372 bošnjačkih muškaraca i dječaka

Ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine na vjčnom počivalištu na mezarju u Potočarima.

Najstarija osoba koja će ovog 11. jula biti ukopana u Potočarima je Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine. Azmir Osmanović i Fikret Kiverić su bili maloljetni, imali su 16 i 17 godina.

Zilha Delić jedina je žena koja će ove godine biti ukopana, imala je 24 godine, a bit će ukopani otac i sin Hajro i Jusuf Aljić.

Genocid u Srebrenici počinjen je između 13. i 19. jula 1995. godine, tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Ubijeno je 8.372 bošnjačkih muškaraca i dječaka s područja u i oko Srebrenice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije