Mikulić naložio istragu u KPZ Mostar zbog slučaja Dominika Ilijaševića

Radiosarajevo.ba
Mikulić naložio istragu u KPZ Mostar zbog slučaja Dominika Ilijaševića

Naložio sam inspektorima za izvršenje kaznenih sankcija da izvrše nadzor u KPZ-u Mostar i ispitaju da li je bilo određenih nepravilnosti i propusta prilikom određivanja vanzavodskih pogodnosti za Dominika Ilijaševića, po mojoj naredbi bit će izuzet kompletan dosje, kako bi bilo utvrđeno da li je bilo kakvih propusta ili nepravilnosti u radu zatvorske uprave - kazao je ministar pravde FBiH Zoran Mikulić za Federalni Radio.

Dodao je da je potrebno ispitati odgovornost kako je osuđenik Ilijašević, prema navodima medija, prešao s hrvatskom putovnicom regularno u Rebubliku Hrvatsku. 

"Ministarstvo pravde nije dalo suglasnost za vanzavodske pogodnosti Dominika Ilijaševića niti ministarstvo uopće daje suglasnost, o tome isključivo odlučuje uprava zatvora i izjave direktora KPZ Mostar da je Ministarstvo dalo suglasnost će proizvesti određene sankcije po direktora", rekao je Mikulić. 

Komentirajući činjenicu da Krivični zakon FBiH ne tretira zloupotrebu vanzavodskih pogodnosti izjavio je da je u sklopu novih izmjena uputio inicijativu da se u Krivični zakon FBiH ugradi odredba koja se odnosi na krivičnu odgovornost za bijeg iz zatvora. 

Mikulić je kazao da nema zvaničnog službenog saznanja da je Ilijašević na prostoru Hrvatske, ali da je čuo da je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić potvrdio da je na teritoriji Zadra te da se javio policijskoj stanici kako bi u Hrvatskoj nastavio izdržavati kaznu. 

"Krajem dana (27. septembra) ili početkom naredne sedmice očekujem rezultate istrage u KPZ Mostar kada budu saslušani svi vinovnici ovog događaja, ispitaćemo sve subjektivne i objektivne okolnosti koje se tiču ovog slučaja i donijeti zaključak", potvrdio je za Federalni Radio ministar pravde FBiH Zoran Mikulić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije