Mijenja se formular za popis stanovništva u BiH

Radiosarajevo.ba
Mijenja se formular za popis stanovništva u BiH

Mijenja se (sporni) formular za popis stanovništva
u Bosni i Hercegovini. Formular, tj. popisnica će se promijeniti na osnovu preporuka Međunarodnog monitoringa popisa Evropske unije (EU) koji je preporučio da u popisnom listu u potpunosti budu otvorena pitanja o nacionalnoj pripadnosti, religiji i maternjem jeziku.

Popis stanovništva u BiH: Pismo upozorenja za Evropu
Uključiti aktiviste u probni popis stanovništva
Izađi iz kutije - Podrška inicijativi 'Popis 2013'

Pitanje o etničkoj pripadnosti nije konačno formulirano

Gender, jezik, nacija, kućica? Sve o Popisu stanovništva

Javna diskusija na temu popisa stanovništva

Kako do Popisa pravičnog za sve?

Šta sa osobama koje imaju dva maternja jezika?

Diskriminatorni upitnik za popis stanovništva 2013.

Podsjećamo, ova tri pitanja (23, 24. i 25.) pokrenula su lavinu negativnih reakcija iz nevladinog sektora o čemu je naš portal prvi pisao, potom se oglasio i Ured Vijeća Evrope, te su na kraju i dvije evropske parlamentarke upozorile Evropsku komisiju (EC) na planove naše zemlje.


Faksimil potpisnice (klik na sliku za veću rezoluciju)

Kao što se vidi iz priloženog faksimila popisnice, sporna pitanja nisu bila otvorenog tipa već su se odgovori sugerirali što se protivi evropskim smjernicama u ovoj oblasti. Problema je bilo i zbog toga što su u formularu pitanja navedena isključivo u muškom rodu, ateisti i nereligiozni nisu imali mogućnost slobodnog izjašnjenja...

No, promjene su ipak stigle, a potvrdio ih je i direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović.

"Sloboda izražavanja podrazumijeva da svaki građanin odgovori na ta tri pitanja kako želi, što se  u potpunosti  mora ispoštovati i upisati, bez davanja bilo kakavih instrukcija popisivača", rekao je Milinović i potvrdio da je novi formular, u odnosu na prvu varijantu, promijenjen te da će do kraja ovog mjeseca biti objavljen na web-stranici Agencije.

Izmjene
Prema Milinovićevim riječima, predviđeno je da kod maternjeg jezika osoba može dati dva različita odgovora

On je naglasio da je za probni popis, koji je planiran za kraj oktobra ove godine, urađen novi dizajn popisnice: "Novi dizajn će zadovoljiti sve u BiH. Popisivači, a to je regulisano i samim uputstvom, ne smiju nijednog momenta navoditi osobu na bilo kakav odgovor, koja za prva dva pitanja /o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti/ ima pravo i da se ne izjasni.“

Kako doznaje naš portal, pored izmjena o kojim je Milinović govorio promijenjena su i pitanja na način da nisu više isključivo u muškom rodu, pitanje o vjeroispovijesti je navodno preformulisano te su u odgovoreupisani i ateisti (navodno i agnostici)...

Radiosarajevo.ba danas je kontaktirao i Inicijativu za slobodu izjašnjavanja, koja je oformljena kako bi se iskazalo otvoreno protivljenje prvom upitniku za popis. Inicijalno zadovoljni, u Inicijativi ipak ostaju oprezni te će, prije nego što objave svoj zvaničan komentar na novu popisnicu, sačekati da ista bude objavljena na web-stranici Agencije za statistiku.

Popis je inače zakazan za april 2013. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije