Sarajevo / Miguel Berger danas na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH

01. 08. 2021. u 06:57:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 65

Državni sekretar njemačkog Ministarstva vanjskih poslova Miguel Berger nalazi se u posjeti Bosni i Hercegovini od 31. jula do 3. augusta.

Kako je najavljeno danas će se sastati s članovima Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem. Sastanak je planiran u zgradi Predsjedništva BiH sa početkom u 10 sati. 

Također, u toku posjete Sarajevu planiran je i sastanak sa ministricom vanjskih poslova BiH i Centralnom izbornom komisijom kako bi razgovarali o aktuelnim temama i izazovima unutrašnje i vanjskopolitičke situacije u Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo, Berger je jučer posjetio Srebrenicu. 

Polaganjem cvijeća na mezarju Memorijalnog centra Srebrenica u Potočarima, Miguel Berger, državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Njemačke je u subotu odao počast žrtvama genocida u Srebrenici.

U svojoj posjeti Potočarima, državni sekretar Berger se sastao i sa Majkama Srebrenice sa kojima je imao priliku razgovarati i proći kroz dio stalne muzejske postavke ''Genocid u Srebrenici: neuspjeh međunarodne zajednice''.

''Moja posjeta Memorijalnom centru u Potočarima, a posebno susret sa dvije majke Srebrenice, ostavio je trajan utisak. Njihova neumorna posvećenost održavanju uspomene na članove njihovih porodica živom i to što su one njihov glas, duboko me je impresioniralo'', rekao je državni sekretar Berger.

Berger smatra da treba ljudima ''omogućiti mjesto gdje se mogu sjećati svojih pokojnika i govoriti o svojim iskustvima" i to je, ističe on, od presudne važnosti.

Istovremeno, Berger navodi kako "spomen obilježje mora svima nama poslužiti kao podsjetnik, da moramo učiniti svoj dio da spriječimo takve zločine u budućnosti''.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)