Uznemirujući snimak / Granična policija tvrdi: Migranti nisu bili u kavezima

23. 04. 2019. u 12:33:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Grupa migranata čiji je snimak u prostorijama za zadržavanje Međunarodnog graničnog prijelaza Klobuk objavljen u medijima ilegalno su izvan graničnog prijelaza prešli iz Crne Gore u BiH zbog čega je s MUP-om Crne Gore dogovorena readmisija na MGP Klobuk, izvijestili su u utorak iz Granične policije BiH.

Migranti nisu posjedovali identifikacijske dokumente izuzev potvrda da su tražitelji azila u Crnoj Gori. Nakon što su im službenici Jedinice granične policije Trebinje osigurali vodu i hranu do primopredaje pripadnicima MUP-a Crne Gore smješteni su u prostorijama za zadržavanje (jedinim koje Granična policija BiH ima na MGP Klobuk za tu svrhu).

Granična policija BiH demantirana je nehumano postupanje prema migrantima na MGP Klobuk u prostorijama koje ima na raspolaganju.

Iz GP ističu kako je MGP Klobuk prijelaz projektiran i izgrađen od sredstava EU čiji montažni objekti nisu klasično zidani tako da su prostorije za zadržavanje ograđene metalnim pregradama, ali je riječ o klimatiziranim i prostorijama s grijanjem, pod video nadzorom, s dnevnom svjetlošću i sanitarnim uvjetima, a migranti u njima nisu bili zaključani. Prostorije su predviđene za kraća zadržavanja do šest sati, a migranti u njima nisu proveli duže od dva sata.

Istovremeno, navode da su službene prostorije i uvjeti rada službenika Granične policije BiH na velikom broju graničnih prijelaza daleko lošiji od uvjeta i prostorija na MGP Klobuk gdje su migranti boravili kratko vrijeme.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA