Migranti ne žele u Sedru, policija će zabraniti dolazak novih u USK

BIRN - Detektor.ba
Migranti ne žele u Sedru, policija će zabraniti dolazak novih u USK
PrtScr / migranti na graničnom prijelazu Maljevac
Izbjeglice i migranti, koji su jučer napustili izbjeglički kamp "Sedra" u blizini Cazina i noć proveli u pograničnom naselju Izačić, danas su autobusima vraćeni u "Sedru".

Među stotinjak migranata koji su noć proveli pod vedrim nebom je Nargis iz Irana, koja je jučer s grupom krenula iz kampa u hotelu “Sedra”. U “Sedru” se kaže ne želi vratiti. Njeno najmlađe dijete ima astmu i žele ići dalje.

"Ne želimo se vratiti u 'Sedru'. Čekamo i molimo da se otvori granica i da idemo dalje", rekla je Nargis.

Njena zemljakinja Lejla je do sada spavala na ulici jer je, kaže, "Sedra" bila puna. I ona ima bolesno dijete i samo želi ići dalje.

Porodicama s djecom koje su jučer napustile "Sedru" pridružila se i grupa izbjeglica i migranata koji su boravili u Đačkom domu u Bihaću. I oni mole da ih se pusti da idu dalje.

"Uslovi u Đačkom domu su jako loši. Nema prozora, vrata ni podova. U svojoj zemlji nisam mogao ostati. Razmišljam o svojoj budućnosti i zato sam krenuo i želim ići dalje", rekao je Omer, također iz Irana, i dodao kako samo želi "da se otvori granica".

"Noć je bila hladna, ne za mene, ali za djecu je bilo teško", kaže Omer.

Među migrantima je i veliki broj djece, koja su noć provela uz svoje roditelje nedaleko od graničnog prijelaza. Mještani Izačića pobrinuli su se da imaju tople napitke, hranu, jakne i ćebad.

Ibraga Čelebić kaže da će biti s migrantima ako ih ponovo bude u ovom pograničnom području.

"Teška noć. Mislim, oni nisu pravili probleme, bilo je tiho kao da ih i nema. Ali bilo je u kući hladno, a zamislite vani. Sinoć smo žena i ja razmišljali da izađemo i dovedemo ih da kod nas prespavaju, ima puno dječice, ali je teško ako jedne dovedemo drugi će se naljutiti, a nemamo toliko prostora. Mi mještani pobrinuli smo se sinoć da ih dočekamo s toplim čajevima i hranom, jer smo vidjeli da idu prema graničnom prelazu. Ako tu ostanu organizovat ćemo se i pomoći šta treba", rekao je Čelebić.

U Bihaću je danas boravio i ministar sigurnosti Dragan Mektić. Na sastanku Operativne grupe za situaciju s migrantima Unsko-sanskog kantona kojoj je prisustvovao dogovoreni su i konkretni koraci u stabilizaciji stanja u Bihaću.

"Mi ćemo najdalje do sutra imati tačnu lokaciju na kojoj će biti formiran privremeni centar u Bihaću. Ići ćemo na to da u taj centar prvo smjestimo imigrante koji se nalaze na ulici, u privatnim smještajima, odnosno migrante koji na neki način najviše utiču na bezbjednosnu situaciju, posebno ovdje u Bihaću", kazao je Mektić.

Iz Unsko-sanske policije su rekli da rade na sprečavanju dolaska novih migranata.

"Ja sam ministra upoznao sa situacijom i činjenicom da bi svako povećanje broja migranata, a posebno u Bihaću pogoršalo stanje sigurnosti. U tom kontekstu iznio sam i svoj stav da će policija od danas onemogućiti svaki dalji priliv migranata na svim dostupnim putnim komunikacijma", kazao je komesar policije Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić.

Građani Bihaća od subote protestuju i traže bolju reakciju nadležnih državnih organa na migrantsku krizu u ovom dijelu države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije