GPBiH: Migranti i dalje na Drini, bit će vraćeni u Srbiju

Radiosarajevo.ba
GPBiH: Migranti i dalje na Drini, bit će vraćeni u Srbiju
Grupa ilegalnih migranata, koji su danas pokušali preći Drinu nizvodno od Zvornika u području naselja Tršić, još je na riječnom ostrvu jer se ne mogu vratiti nazad zbog velikog vodostaja, rečeno je večeras Srni u Jedinici granične policije Zvornik.

U graničnoj policiji navode da se čeka da opadne vodostaj Drine, koji se regulira na Hidroelektrani Mali Zvornik, da bi se migranti vratili u Srbiju, odakle su pokušali preći Drinu.

Oni su pod nadzorom Granične policije BiH i Granične policije Srbije, koje će im pomoći u slučaju potrebe.

Migrante su u pokušaju da pređu Drinu spriječili pripadnici Granične policije BiH, ali su zbog vodostaja koji je počeo rasti ostali "zarobljeni" na riječnom ostrvu.

U BiH su skoro svakodnevna hapšenja kraj granice, a poslije sprovođenja postupka, vlasti BiH ih, vrlo brzo, vraćaju u Srbiju. Dio migranata uspjeva preći u Hrvatsku i stići do Slovenije, što im je, u posljednje vreme, željena destinacija.

"Migranti kriminalnim kanalima stižu do Loznice, Malog Zvornika i Ljubovije iz Beograda, gdje imaju jatake koji ih smeštaju u štekove i kad misle da je trenutak, da li je to dan ili noć, prebacuju ih preko Drine", kažu građani Srbije.

Najčešće prelaze u BiH preko Željezničkog mosta na Drini, kod Malog Zvornika, a koriste i novi most Bratoljub, između Bratunca i Ljubovije.

Inače, kako pišu srbijanski mediji, krijumčari ljudi za prevoz migranata iz Beograda i njihovo prebacivanje u BiH uzimaju 1.000 eura. Da bi stigli do Slovenije, potrebno im je još najmanje 1.800 eura.

Migranti rizikuju idući na ovakav način ka EU, jer je bilo mnogo slučajeva posljednjih godina, da ih mešetari prevare. I to tako što im prvo uzmu pare, a onda im objašnjavaju da je željena destinacija odmah iza neke šume, rijeke i jezera, a u stvari se nađu u nekom dijelu BiH ili Hrvatske, daleko od Slovenije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije