Mići Jurišiću danas presuda za ratne zločine počinjene u Prijedoru

Fena
Mići Jurišiću danas presuda za ratne zločine počinjene u Prijedoru
Arhiv / Sud BiH

Sud Bosne i Hercegovine izreći će danas presudu Mići Jurišiću za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Prijedora 1992. godine.

Tužilaštvo BiH tereti Jurišića, bivšeg pripadnika rezervnog sastava milicije Tukovi pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, da je 1992. učestvovao u progonu nesrpskog civilnog stanovništva i to ubistvima, mučenjima, nezakonitim lišavanjem slobode, sprovođenjem u logore i drugim nečovječnim djelima.

S Jurišićem je bio optužen i Dragomir Tintor koji je u međuvremenu preminuo.

Ove sedmice bit će nastavljena suđenja za genocid u Srebrenici, te za zločine u Prijedoru, Vlasenici, Prozoru, Brčkom, Bileći, Višegradu, Orašju, Milićima, Sarajevu, Zvorniku i Rudom, prenosi BIRN BiH.

Podsjećamo, u novembru 2017. godine postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e na području Prijedora locirali su i uhapsili zbog ratnog zločina u mjestu Čarakovo kod Prijedora, 1992. godine.

Po nalogu Tužiteljstva BiH na području Prijedora, 22. novembra su locirani i uhapšeni Dragomir Tintor, rođen 1947. godine u Prijedoru i Mićo Jurišić, rođen 1956. godine u Prijedoru.

Oni su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičeni da su kao pripadnici vojno-policijskih struktura VRS-a na području Prijedora, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. Oni se terete da su, osobno i direktno, učestvovali u napadima na bošnjačko civilno stanovništvo u mjestu Čarakovo i okolnim mjestima.

U navedenim mjestima počinjen je progon bošnjačkog civilnog stanovništva, počinjenjem velikog broja ubistava, silovanja, nezakonitih hapšenja, fizičkih zlostavljanja žrtava, pljačkanjem i razaranjem objekata, nečovječnim postupanjem, kao i deportacijom stanovništva u logore Keraterm, Omarksa i Trnopolje.

Navedene radnje, zajedno s drugim nečovječnim djelima, rezultirale su progonom gotovo cjelokupnog civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Čarakovo, kao i iz Prijedora i okoline, 1992. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije