Orić za BBC: Srebrenicom i danas hodaju i smiju se oni koji su nas ubijali

Radiosarajevo.ba
Orić za BBC: Srebrenicom i danas hodaju i smiju se oni koji su nas ubijali
Facebook / Prtscr
Mevludin Orić preživio je genocid u Srebrenici pretvarajući se da je mrtav.

Orić, čovjek koji je preživio stravični genocid u Srebrenici, kaže da kada ode u istočnu Bosnu, i dalje viđa Srbe koji su učestvovali u egzekucijama njegovih sunarodnjaka, rodbine i prijatelja u Srebrenici.

"Oni hodaju, smiju mi se u lice i kažu, 'Ja sam taj koji je ubio muslimane, Turke’. I hodaju slobodno”, kaže Mevludin za britanski BBC.

Mevludin se s ekipom BBC-ja vratio na mjesto genocida u Srebrenici tek drugi put nakon što je pukom srećom preživio, pretvarajući se da je i sam mrtav među tijelima pobijenih Bošnjaka. Reporter BBC-ja Mark Urban, koji ga je prvi put sreo 1996., piše kako se na Mevludinovom licu vidi da nikad nije uspio ostaviti traumu ovog užasnog događaja iza sebe.

"Ovdje je bila masovna grobnica", pokazuje Mevludin mjesto zločina na livadi pored Srebrenice. “I tu sam ležao. Vidite livadu punu mrtvih ljudi. Ustanete. Tačno tamo je bila masovna grobnica. Ustao sam i zaobišao je”, govori kroz suze pokazujući rukom tačno mjesto: "Zemlja je ovdje natopljena krvlju."

Nakon što je izbjegao smrt pretvarajući se da je već mrtav, tokom noći je pobjegao kroz planine na teritorij pod kontrolom bosanske vlade. U genocidu su mu ubijeni otac, brat i brojni rođaci.

Suđenje generalu Ratku Mladiću, osumnjičenom za genocid u Srebrenici, bliži se kraju.

Zločini za koje se Mladiću sudi podijeljeni su na tri dijela: prva faza rata na području Prijedora, u sjeverozapadnoj Bosni, druga faza u opsadi Sarajeva i treća faza 1995. u Srebrenici, gradu koji sada pripada Republici Srpskoj.
 
Iako je UN proglasio Srebrenicu sigurnom zonom, kada je Mladić sa svojim snagama zauzeo grad, holandski vojnici u sklopu snaga UN-a, koji su ga trebali braniti, bili su brojčano nadjačani i ostavljeni od strane svojih zapovjednika.

Mladić je garantirao sigurnu evakuaciju ženama i djeci koji su se u strahu za život sakrili u holandsku bazu, ali za to vrijeme su njegove snage ulovile muškarce, okupile ih na različitim lokacijama i sistemski likvidirale između 13. i 19. jula 1995.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije