Mevlid Jašarević: Suprug, otac i optuženi terorista

Radiosarajevo.ba
Mevlid Jašarević: Suprug, otac i optuženi terorista

Danas oko 15:30, nepoznata je osoba pucala iz vatrenog oružja u pravcu zgrade ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

Trenutno se ispred ambasade nalazi veliki broj policajaca .Svjedoci sa lica mjesta kažu da je naoružani čovjek još uvijek na raskrsnici, i da je područje blokirano.

Svjedoci govore da se radi o oružju poznatijem kao kalašnjikov, te da je muška osoba odjevena u maskirnu uniformu.

Ovako su pisali mediji 28. oktobra 2011. godine, kada je Mevlid Jašarević, tada pripadnik vehabijskog pokreta pucao na zgradu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu. 

Ko je Mevlid Jašarević

Mevlid Jašarević ima 25 godina, iz Novog Pazara je (Sandžak, Srbija). Prema raznim obavještajnim podacima, Jašarević je bio jedan od vođa vehabijske zajednice u Maoči u blizini Brčkog, gdje su policijske snage BiH u februaru 2010. godine provele ogromnu akciju i uhapsile određena lica.

U februaru 2010. je Jašarević, zajedno sa istomišljenikom Fatmirom Muratovićem, uhapšen u Novom Pazaru zbog prijetnji sigurnosti evropskim ambasadorima u posjeti ovom gradu. Policija je tom prilikom saznala da je Jašarević 2005. godine osuđen u Beču na tri godine zatvora zbog razbojništva, kada je opljačkao 100.000 eura, da bi nakon odležane kazne protjeran iz Austrije.

Jašarević je živio sa nevjenčanom suprugom Mirelom Demirović, sa kojom ima sina. Demirović nije svjedočila na suđenju, jer ima zabranu ulaska u BiH. 

Napad na ambasadu

Jašarević je 28. oktobra 2011. godine iz kalašnjikova pucao na zgradu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu. Tokom 50 minuta, ispalio je 105 metaka iz automatske puške, dok je grad bio u blokadi do 21 sat. Tom prilikom Jašarević je teško ranio pripadnika policije Mirsada Velića, a svi svjedoci su izjavili da je u gradu nastupio metež i haos. Jašarevića je u jednom trenutku pogodio i onesposobio snajperista MUP-a Kantona Sarajevo.

Jašarević je nakon suđenja, 6. decembra 2012.godine proglašen krivim za terorizam te osuđen na kaznu zatvora od 18 godina.

Američko ministarstvo pravosuđa je, također, podiglo optužnicu protiv Jašarevića. Optužnica se sastoji od deset tačaka. Ako bi bio optužen po svim tačkama, Jašarević bi dobio više od 100 godina zatvora.

Poništena presuda

Apelaciono vijeće Suda BiH je u julu 2013. godine poništilo presudu zbog bitnih povreda postupka. Također, tada je potvrđena oslobađajuća presuda za navodne Jašarevićeve pomagače Emraha Fojnicu i Muniba Ahmetspahića, koji su i prvostepenom presudom bili oslobođeni optužbi.

Postupak pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine protiv Mevlida Jašarevića započeo je 16. septembra ove godine.

Istupanje iz vehabijskog pokreta

Mevlid Jašarević je u oktobru ove godine odlučio da istupi iz vehabijske zajednice. 

Jašarević je na jedno od ročišta pred Apelacionim vijećem Suda BiH pristupio obrijan i bez karakteristične odjeće koju nose pripadnici vehabijskog pokreta.

Njegov advokat, Senad Dupovac je novinarima po okončanju ročišta rekao da je Jašarević, nakon dužeg razmišljanja, odlučio da definitivno istupi iz vehabijske zajednice.


Danas drugostepena presuda

Izricanje drugostepene presude Jašareviću, koji se tereti za krivično djelo terorizam, zakazano je za danas pred Apelacionim vijećem Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH.

Branilac optuženog Senad Dupovac tražio je od Vijeća da se Jašareviću odredi kazna za krivično djelo ugrožavanje osoba pod međunarodnom zaštitom i za ugrožavanje opće sigurnosti, a nikako za terorizam. 

Optuženi Jašarević se javno izvinio za djelo koje je napravio te je kazao da je tog tragičnog dana uradio nevjerovatan i glup čin. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije