Mevlid Jašarević pucao na Američku ambasadu

Radiosarajevo.ba
Mevlid Jašarević pucao na Američku ambasadu

20:30 U Novom Pazaru je pretresena kuća koja se vodi kao zvanična adresa Mevlida Jašarevića koji je pucao na američku Ambasadu u Sarajevu. Osim policijskog automobila i kombija u blizini kuće nema okupljenih građana.

19:25 Policija još nije utvrdila koliko je lica učestvovalo u napadu na zgradu Ambasade SAD, izjavio je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Irfan Nefić.

Danas popodne, u centru Sarajeva, Mevlid Jašarević (1988), iz Novog Pazara, iz automatske je puške pucao na zgradu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Pogledajte kako se razvijala cijela situacija

Jašarević je pucao iz puške nekih 20-tak minuta, da bi potom bio pogođen hicem iz snajperske puške. Jašarević nije ubijen, ranjen je u natkoljenicu i odvezen u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.



Saobraćajni haos u Sarajevu

Prema nezvaničnim informacijama iz policije, Jašarević je imao još dva pomagača, koji su također uhapšeni.

U ovom terorističkom napadu, srećom, nijedna osoba nije poginula. Ranjen je jedan policajac, i jedan radnik obezbjeđenja Ambasade, ali niko nije u životnoj opasnosti.

Mevlid Jašarević (1988) iz Novog Pazara (Sandžak, Srbija) od ranije je poznat kao pripadnik grupe radikalnih islamista, odnosno selefija/vehabija.



Profil Mevlida Jašarevića

U februaru 2010. je Jašarević, zajedno sa istomišljenikom Fatmirom Muratovićem, uhapšen u Novom Pazaru zbog prijetnji sigurnosti evropskim ambasadorima u posjeti ovom gradu. Policija je tom prilikom saznala da je Jašarević 2005. godine osuđen u Beču na tri godine zatvora zbog razbojništva, kada je opljačkao 100.000 eura, da bi nakon odležane kazne protjeran iz Austrije, pišu srbijanski mediji.

Reakcije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije