Mevlid Jašarević negirao krivicu

Radiosarajevo.ba
Mevlid Jašarević negirao krivicu

Optuženi teorista Mevlid Jašarević negirao je danas pred Sudom BiH krivicu za teroristički napad na Američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine. Jašarević se na suđenju pojavio obučen u tradicionalno vehabijsko odijelo i nakon tri upozorenja sudije odbio je da ustane i iskaže poštovanje prema institucijama BiH, javlja izvještač Srne.

Jašarević, Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić terete se da su pripadnici terorističke grupe organizovane unutar vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči kod Brčkog. Kako je saopšteno iz Suda BiH, Fojnica i Ahmetspahić također su se izjasnili da nisu krivi.

Tužilaštvo BiH ranije je najavilo da će optužbe dokazivati iskazima 39 svjedoka i vještaka, a priložili su i više od 100 materijalnih dokaza. Maksimalna kazna za ovaj oblik terorizma iznosi 20 godina

Cilj organizovanja ove grupe je da svojim djelovanjem prema institucijama i organima bh. i vlasti drugih država, koje imaju diplomatska predstavništva u BiH, izrazinezadovoljstvo položajem njihove zajednice i sličnih zajednica u zemlji, Evropi i svijetu, te nasilno i terorističkim aktivnostima utiče na promjenu položaja navedenih zajednica.


Oporuka Mevlida Jašarevića:

Optužnicu protiv Jašarevića podiglo je i američko Ministarstvo pravde, koje je navelo da je optužnica podignuta pred sudom u Vašingtonu u 10 tačaka, među kojima je pokušaj ubistva američkih službenika ili zaposlenih, pokušaj ubistva Amerikanaca unutar jurisdikcije SAD i napad smrtonosnim naoružanjem.

Jašarević (24), koji je rođen u Novom Pazaru, te Fojnica (21) i Ahmetspahić (22) iz Zenice nalaze se u pritvoru.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije