Meteorolozi za danas objavili upozorenje za pojedina područja: Pogledajte i prognozu do ponedjeljka

0
Radiosarajevo.ba
Meteorolozi za danas objavili upozorenje za pojedina područja: Pogledajte i prognozu do ponedjeljka
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Gazi Husrev-begov bezistan

Jutros u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom.

Žuti meteoalarm, zbog oluje i padavina, upaljen je za područja Livna, Mostara i Trebinja, a upozorenje glasi:

"Budite svjesni mogućnosti za lokalno plavljenje manjeg broja imovine, sa lokalnim ometanjem u aktivnostima na otvorenom. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode. Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće."

Turska odobrila: Osumnjičeni za ubistvo Vanje Gorčevske (14) bit će izručen Sjevernoj Makedoniji

Turska odobrila: Osumnjičeni za ubistvo Vanje Gorčevske (14) bit će izručen Sjevernoj Makedoniji

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bjelašnica 3; Ivan Sedlo 9; Sokolac 10; Banja Luka, Bihać, Bugojno, Gradačac, Livno, Sarajevo, Srebrenica, Zvornik 12; Bijeljina, Doboj, Prijedor, Sanski Most, Široki Brijeg, Trebinje, Tuzla 13; Stolac, Zenica 14; Mostar, Neum 15; Atmosferki pritisak u Sarajevu iznosi 937 hPa, za 4 hPa je niži od normalnog i lagano raste.

Bioprognoza: Biometeorološke prilike su relativno nepovoljne. Promjenljivo vrijeme, praćeno padavinama, loše će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate. Moguće su reakcije u vidu reumatskih bolova, nervoze, glavobolje, u noći problemi sa snom. Poželjno je biti malo oprezniji tokom svježijih jutarnjih sati, obzirom na nešto izraženiji osjet hladnoće. Drugi dio dana trebao bi biti ugodniji, usljed djelimične stabilizacije.

Danas će u našoj zemlji preovladavati oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima, ponegdje praćenih grmljavinom. Intenzivnije padavine na području Hercegovine, zapadne i jugozapadne Bosne. Vjetar slab do umjeren u sjevernim područjima Bosne istočni i sjeveroistočni, a u ostatku zemlje južni i jugozapadni. Dnevna temparatura zraka od 14 do 20 °C. U Sarajevu oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Tokom poslijepodneva padavine postepeno prestaju. Dnevna temperatura oko 18 °C.

U petak umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjeren u sjevernim područjima Bosne istočni i sjeveroistočni, a u ostatku zemlje južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 13, na jugu do 16, a dnevna od 14 do 20, na sjeveroistoku Bosne do 23°C.

U subotu umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjeren u sjevernim područjima Bosne istočni i sjeveroistočni, a u ostatku zemlje južni i jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 13, na jugu do 16, a dnevna od 14 do 20, na jugu zemlje do 22°C.

U nedjelju oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima ponegdje praćenih grmljavinom. Tokom dana u većem dijelu zemlje prestanak padavina. U večernjim satima jače padavina na sjeverozapadu Bosne, a u noći sa nedjelje na ponedjeljak i u ostatku zemlje. Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni. Poslije podne u Hercegovini i na jugozapadu Bosne povremeno jaki udari jugoistočnog vjetra. Jutarnja temperatura zraka od 9 do 14, na jugu do 17, a dnevna od 14 do 20, na jugu i lokalno sjeveru zemlje do 23 °C.

U ponedjeljak oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Tokom dana padavine prestaju u Krajini. Intenzivnije padavine u Hercegovini, sjeveroistoku Bosne i djelimočno centralnim i jugoistočnim područjima naše zemjle. Vjetar slab do umjeren, uglavnom, istočni i jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 16, na jugu do 18, a dnevna od 14 do 20 °C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije