Meteorolozi objavili prognozu za proljeće: 'Vijesti su dobre...'

1
Radiosarajevo.ba
Meteorolozi objavili prognozu za proljeće: 'Vijesti su dobre...'
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Proljeće

Prema dostupnim prognostičkim materijalima i ovo proljeće (1. mart – 31. maj 2023. godine) na prostoru Bosne i Hercegovine trebalo bi da bude toplije u odnosu na prosječnu proljetnu temperaturu zraka za period 1981 - 2010. godine, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Istakli su da je vjerovatnoća ostvarenja prognoze umjerena i kreće se do 60 posto. Izgledno je da bi sva tri mjeseca mogla biti toplija u odnosu na referentni niz.

Pozitivna odstupanja u sjevernim i djelimično u centralnim područjima BiH biće nešto izraženija u odnosu na jug zemlje. Najveće pozitivno odstupanje temperature očekuje se u maju.

Oglasio se KJKP Rad: Zaduženi smo za zimsko održavanje samo četiri općine

Oglasio se KJKP Rad: Zaduženi smo za zimsko održavanje samo četiri općine

Proljeće 2023. godine, u poređenju sa istim razdobljem prošle godine, trebalo bi biti nešto toplije.

Prodori hladnih zračnih masa sa sjevera kontinenta koji će oboriti temperaturu zraka ispod prosječnih vrijednosti mogući su tokom čitavog promatranog perioda, a pojava mraza do treće dekade aprila.

Očekivani broj mraznih dana (minimalna temperatura zraka < 0,0 stepeni Celzijusa) u Bosni tokom proljeća 2023. godine je do 20, a na području južne Hercegovine do četiri mrazna dana.

Ukupna sezonska suma padavina prema istim prognostičkim materijalima trebala bi biti na širem području BiH nešto niža u odnosu na višegodišnji prosjek. Iznad prosječne sume padavina prognoziraju se u sjeveroistočnim područjima.

Raspored padavina bit će neujednačen, a najviše padavina prognozira se sredinom proljetnog perioda. Očekivane ukupne količine padavina trebale bi biti približno jednake u odnosu na proljeće 2022. godine.

Dostupni prognostički materijali za područje Bosne i Hercegovine, po pitanju padavina, predviđaju umjerenu (oko 40 posto) vjerovatnoću ostvarenja prognoze. Pojava snijega je izgledna, ali periode padanja snijega u ovom tipu prognoze nije moguće prognozirati, istakli su iz FHMZ-a BiH.

Kišoviti dani pred nama, a za vikend preokret: Na sunce ćemo još pričekati...

Kišoviti dani pred nama, a za vikend preokret: Na sunce ćemo još pričekati...

Napominju da je prognoza padavina na duži vremenski period složenija i sa manjom vjerovatnoćom za uspješnost u odnosu na prognozu temperature.

Za izradu dugoročne prognoze vremena korišteni su produkti Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, izgledi vremena za jugoistočnu Evropu (SEECOF) i izgledi vremena za Mediteran (MEDCOF), kao i produkti drugih centara za dugoročnu prognozu (IRI, MetOffice, NOAA).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije