Meteorolozi najavili promjenu vremena: Jutros sunca, a onda stižu kiša i grmljavina

0
Radiosarajevo.ba
Meteorolozi najavili promjenu vremena: Jutros sunca, a onda stižu kiša i grmljavina
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Jutros je u našoj zemlji vedro.

Temperature zraka u 08 sati (°C): Bjelašnica 8; Grude 11; Ivan-sedlo 12; Bugojno, Sarajevo-Bjelave 13; Sanski Most, Tuzla, Zenica 16; Bihać 17; Mostar, Široki Brijeg 19; Gradačac 20 stepeni. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 949 hPa, za 7 hPa je viši od normalnog i lagano opada.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme, uz umjeren porast naoblake poslije podne. U centralnim, istočnim i jugozapadnim područjima Bosne, kao i na sjeveru Hercegovine očekuju se pljuskove i grmljavinu. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura od 26 do 32 °C.

U Sarajevu sunčano uz umjeren porast naoblake tokom dana. Poslije podne su mogući pljuskovi sa grmljavinom. Dnevna temperatura oko 28 °C.
BIOMETEOROLOŠKE PRILIKE i dalje su povoljne. Nakon svježijeg i ugodnijeg prijepodneva, sa porastom temperatura će osjet sparine biti izraženiiji, stoga je preporučljivo u drugom dijelu dana umanjiti aktivnosti. Također, neophodno je posvetiti pažnju zaštiti od sunca, osobito prilikom boravka u prirodi. Sa noćnim satima moguće su meteopatske reakcije poput glavobolje, reumatskih bolova i nesanice, obzirom na nadolazeću promjenu vremena.
Objavljena je prognoza i za drugi dan vikenda i prve dane naredne sedmice:
 
U nedjelju 6. 6.2021., umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Na jugu Hercegovine bez padavina. Lokalno je moguće i jače grmljavinsko nevrijeme, praćeno intenzivnijim padavinama i gradom. Vjetar slab do umjeren u centralnim i sjevernim područjima Bosne sjeverni i sjeverozapadni, a u ostatku zemlje jugozapadni. Jutarnja temperatura od 15 do 22, a dnevna od 22 do 30 °C.

U ponedjeljak 7. 6.2021., pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U većem dijelu Bosne prestanak padavine poslije podne, a u ostatku zemlje u večernjim satima. Jutarnja temperatura od 14 do 20, a dnevna od 18 do 24, na jugu do 27 °C.

U utorak 8. 6.2021., umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Jutarnja temperatura od 14 do 20, a dnevna od 22 do 28, na jugu do 30 °C.

U srijedu 9. 6.2021., umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Jutarnja temperatura od 14 do 20, a dnevna od 22 do 28, na jugu do 31 °C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije