Meteorolozi izdali upozorenje i objavili prognozu do četvrtka

0
Radiosarajevo.ba
Meteorolozi izdali upozorenje i objavili prognozu do četvrtka
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Vrućina u Sarajevu

Za područje cijele Bosne i Hercegovine upaljen je narandžasti meteoalarm zbog očekivanih visokih dnevnih temperatura zraka i vrlo visokih vrijednosti UV indeksa.

Meteoalarm će na snazi biti do 25. juna 2021, a vrijedi za period od 12 do 17 sati. 

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno vedro.

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bjelašnica 11; Grude 15; Ivan-sedlo 17; Bugojno, Sarajevo 18; Sanski Most, Tuzla, Zenica 21; Bihać 22; Mostar 25; Gradačac 26; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 943 hPa, za 1 hPa je viši od normalnog i lagano raste.

Bioprognoza: Slično kao u proteklom periodu, ugodnije u prijepodnevnim satima, potom vruće i sparno, uz natprosječne temperature zraka i visoke vrijednosti UV indeksa. Osjetljive osobe trebaju biti opreznije, ne izlagati se pretjeranim naporima i umanjiti boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana. Moguće su meteopatske reakcije poput nervoze, glavobolje, dekoncentracije, problemi sa snom usljed manjka svježine u noći. Opšta slika biće lošija u unutrašnjosti zemlje.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjeren u Bosni promjenljivog smjera, a u Hercegovini jugozapadni. Dnevna temperatura od 30 do 36 °C. U Sarajevu sunčano. Dnevna temperatura oko 32 °C.

U ponedjeljak sunčano uz umjeren porast naoblake tokom dana, što u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne može usloviti pljuskove i grmljavinu. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu i sjeveru zemlje do 26, a dnevna od 32 do 38 °C.

U utorak sunčano uz malu oblačnost. Jutarnja temperatura od 18 do 26, a dnevna od 33 do 39 °C.

U srijedu sunčano uz malu oblačnost. Jutarnja temperatura od 19 do 26, a dnevna od 33 do 39 °C.

U četvrtak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 19 do 26, a dnevna od 34 do 40 °C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije