Meteorolog otkrio informacije koje svi čekamo: Evo kada dolazi pravo osvježenje

0
Radiosarajevo.ba
Meteorolog otkrio informacije koje svi čekamo: Evo kada dolazi pravo osvježenje
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Pljusak

Meteorolog Marko Čubrilo je naveo da narednih dana vreline će postepeno popuštati uz nešto češće pljuskove. Jače osvježenje je moguće oko 22. i posebno oko 25. jula.

"Danas je ekstremno toplo i uglavnom suho, samo je ponegdje kasno poslije podne i rano uveče moguća pojava lokalnog pljuska ili kratkotrajno jače oluje. Vjetar uglavnom slab, maksimumi od +32 do +42 stepena celzijusa", naveo je Čubrilo.

Najavio je da će u srijedu i četvrtak vrijeme biti još malo nestabilnije uz češću pojavu lokalnih pljuskova i oluja i to prije svega nad sjeverom BiH, istokom Htvatske, većim dijelom Srbije i sjeverom Crne Gore. U četvrtak nešto češća pojava pljuskova u planinama regiona, ali će ih biti i nad ostalim predjelima. Vjetar uglavnom slab, sjeverozapadni, osim u zonama nestabilnosti gdje će na kratko biti olujan. Dnevni maksimum u neznatnom padu i trebao bi se kretati od +29 na zapadu do oko +38 na jugu regiona.

Preminuo Joe Bryant u 69. godini, otac legendarnog Kobea

Preminuo Joe Bryant u 69. godini, otac legendarnog Kobea

Meteorolog je najavio da će u petak i za vikend ponovo se očekuje pretežno sunčano uz rjeđu pojavu nestabilnosti uglavnom u planinskom dijelu regiona. Maksimumi od +30 do +36 stepeni celzijusa. U ponedjeljak je moguće prolazno, jače, pogoršanje uz kišu, pkjuskove i prolazno jak sjeverozapadni vjetar. Maksimumi u padaju za 4-7 stepeni celzijusa, dok se ko 24.07. uz još jedno jače pogoršanje mogu se očekivati pljuskovi, nepogode i dalje osvježenje tako da bi se tada temperature kretale od +17 do +25 stepeni celzijusa.

Naglasio je da CAPE vrijednosti će biti visoke do petka te je gotovo bilo gdje moguća pojava jakih pljuskova i nepogoda. Vrućine će polako popuštati, ali je u ovom trenutku neko osjetnije osvježenje moguće tek oko 24.07.

Sarajevski kardiolog o opasnostima koje donosi vrućina i ko je pod najvećim rizikom za zdravlje

Sarajevski kardiolog o opasnostima koje donosi vrućina i ko je pod najvećim rizikom za zdravlje

"Kao sto sam toliko puta do sada napomenuo, svi iznijeti podaci i procjene su rezultat moje obrade i tumačenja numeričkih modela, za zvanične informacije pratite državne prognostičke zavode", napomenuo je Marko Čubrilo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije