Meteorolog Krajinović odgovorio na pitanje - da li će biti kiše za 1. maj?

0
Radiosarajevo.ba
Meteorolog Krajinović odgovorio na pitanje - da li će biti kiše za 1. maj?
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Prvi maj u Sarajevu, 2019. godina

Pred nama je jedan od "najvažnijih" praznika naroda u Bosni i Hercegovini, veliki 1. maj.

Tim povodom, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bakir Krajinović podijelio je s javnosti nekoliko zanimljivih klimatoloških činjenica za taj datum:

"Najhladniji 1. maj imali smo 1970. godine. Taj dan minimalne temperature spustile su se i do -2,6°C, koliko je bilo u Drvaru, u drugim gradovima mjereno je između -2,4°C i 6,1°C koliko je bilo u Mostaru. S druge strane najviše temperature na ovaj dan mjerene su 2013. godine, a zeničkih 33,3°C ujedno je i prvomajski rekord. Takođe, i u drugim gradovima te godine mjereno je iznad 30°C."

Potvrđeno: Predloženo određivanje pritvora Admiru Arnautoviću Šmrku

Potvrđeno: Predloženo određivanje pritvora Admiru Arnautoviću Šmrku

E sad, dodaje Krajinović, "ono što sve zanima, kada je proslava 1. maja u pitanju, a to je - kiša?". Kako svi znamo, iz iskustva, vrlo često kiša pada za prvomajske praznike.

"Klimatološki, šanse za kišu su između 31 i 51 posto, što je izuzetno velik broj", odgovorio Krajinović, a onda je spomenuo i nekoliko zanimljivih mjerenja kada je kiša u pitanju:

"Sanski Most davne 1989. godine i 40,4 l/m2 zabetonirao je prvo mjesto u pogledu količine, dok je Gradačac grad sa najmanje kišnih dana na 1. maj. Dakle, ako planirate okrenut janje, pravac Gradačac, pa negdje u šljivik raspalit vatru i okrenut ražanj."

Krajinović je za kraj zaključio:

"Ove godine za 1. maj Hercegovina i jugozapadna Bosna bez kiše, dok se u ostalim krajevima očekuju vrlo male količine u vidu lokalnog pljuska, dovoljno da pripremite tende, nadstrešnice i ostalu skalameriju. U pogledu temperatura, idealna situacija, jutro od 4 do 9, na jugu oko 13, danju između 21 i 26°C. Vjetar dovoljan da dim rastjera :)

S obzirom na to da je analiza klimatoloških podataka ukazala da su moguće amplitude i do 34°C, te da je vjerovatnoća za kišu izuzetno velika, savjetujem da od danas redovno pratite kratkoročne prognoze, kako bi bili manje iznenađeni zbog pljuska tokom prvomajskih praznika."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije