Mešković: Zatražit ćemo da žrtva bude obeštećena

Fena
Mešković: Zatražit ćemo da žrtva bude obeštećena

"Savez logoraša u Bosni i Hercegovini razmatra mogućnost ostvarivanja reparacije odnosno naknade štete žrtvama zločina samoproglašene Herceg-Bosne, a u kontekstu nedavne pravomoćne presude u predmetu "Prlić i drugi", izjavio je predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković.

On u izjavi Feni navodi da Savez još nije dobio zvaničnu pravomoćnu presudu u predmetu "Prlić i drugi", ali očekuju uskoro. Po dobijanju presude biti će, kako navodi Mešković, vidljivi svi elementi koji definišu udruženi zločinački poduhvat, "prije svega uloga tadašnjeg vojnog, političkog i državnog rukovodstva Republike Hrvatske".

Po njegovim riječima, Savez logoraša u BiH "vodi već neke pripreme i razgovore s određenim ljudima iz struke", ali za sada još nema konkretnu informaciju šta će preduzeti i na koje će se korake odlučiti.

"Sigurno da ćemo zatražiti da žrtva bude obeštećena, koji će to biti način, vidjet ćemo kada na kraju struka, žrtve kažu svoje mišljenje. Već imamo komunikaciju s nekim međunarodnim institucijama i organizacijama, ali da sačekamo još neko vrijeme. Želimo da dobro analiziramo i izučimo presudu, sve dokaze i elemente koji su predstavljeni i ulogu državnog i političkog rukodstva Hrvatske", kazao je Mešković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije