Mesić kritizirao Milanovića: "Ne možeš dolaziti u BiH, a zaobilaziti Sarajevo"

9
Radiosarajevo.ba
Mesić kritizirao Milanovića: "Ne možeš dolaziti u BiH, a zaobilaziti Sarajevo"
Foto: Arhiv / Radiosarajevo.ba / Zoran Milanović, Stjepan Mesić

Bivši predsjednik Republike Hrvatske u dva mandata i posljednji predsjednik SFR Jugoslavije, Stjepan Mesić, tokom panela na ovogodišnjem Sarajevu Business Forumu (SBF), kritizirao je politiku Srbije i Hrvatske, uključujući i predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Govoreći o ekonomiji kao ključu prosperiteta i razvoja, Mesić je primijetio da politika nekada može pomoći ekonomiji, ali istovremeno može biti smetnja razvoju.

"Službeni Beograd kaže da u svemu poštuje BiH, ali istovremeno podržavamo Milorada Dodika koji ne priznaje BiH?! Hajde da vidimo Hrvatsku. Oficijelna politika kaže da podržavamo suverenost BiH, ali tvoj predsjednik (Zoran Milanović, op.a.) zaobilazi Predsjedništvo BiH. Ne može on birati koga će BiH izabrati! Ona ima svoju legislativu, kao što ju ima Hrvatska, ali ne možeš ti zaobilaziti Predsjedništvo BiH", poručio je Mesić na panelu na kojem su još učestvovali bivši ministar vanjskih poslova BiH i budući ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama (UN) dr. Zlatko Lagumdžija, bivši predsjednik Slovenije Borut Pahor, državni ministar BiH, Edin Forto, uz moderiranje Edina Hadžihafizbegovića.

Min-jae napušta Bayern, pronašao je klub i ligu u kojoj je ipak bez konkurencije?

Min-jae napušta Bayern, pronašao je klub i ligu u kojoj je ipak bez konkurencije?

Kako je dodao, sasvim druga situacije je ako šef jedne države sarađuje sa šefom druge države,

"Jer nije suradnja sa BiH kad neko ide u Mostar, a zaobilazi Sarajevo, ili ide u Banju Luku, a zaboravlja Sarajevu. Politika BiH se kreira u Sarajevu. I o tome moraju susjedne države da vode računa", zaključio je Mesić, pozdravljen aplauzom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije