Mesić i Levi na obilježavanju godišnjice smrti Alije Izetbegovića

Radiosarajevo.ba
Mesić i Levi na obilježavanju godišnjice smrti Alije Izetbegovića

Muzej "Alija Izetbegović" će akademijom sutra u Narodnom pozorištu Sarajevo obilježiti desetogodišnjicu smrti prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Direktor Muzeja Adnan Žiško rekao je za Fenu da će na akademiji izlaganja imati tri uvažena govornika -  bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, istaknuti francuski filozof Bernard Henri Levi te prof. drHilmo Neimarlija.

„Stjepan Mesić će govoriti o Izetbegoviću i poziciji BiH u trenutku disolucije Jugoslavije, Bernard Henri Levi će imati izlaganje o Izetbegoviću kao lideru koji je dobijao nagrade i s Istoka i sa Zapada, te lideru koji je u najtežim trenucima vodio svoj narod, predstavljajući njegov ne samo politički već i drugi rad kao mislioca, dok će Hilmo Neimarlija govoriti o Sarajevskom procesu i historijskom putu grupe Mladih muslimana, kao i njegove utiske o Izetbegoviću“, istaknuo je Žiško.

Poziv za učešće na akademiji dobili su svi članovi diplomatskog kora, zakonodavne i izvršne vlasti BiH, osobe koje se bave naučnoistraživačkim radom, starije generacije koje su lično poznavale Izetbegovića, članovi porodice, studenti Odsjeka historija i Fakulteta političkih nauka, te mnogi drugi.

Akademiji će u Narodnom pozorištu Sarajevo prethoditi otvaranje izložbe radova urađenih tokom Prve međunarodne likovne kolonije u Počitelju, koju je u povodu ovog jubileja u prvoj polovini oktobra organizirao Muzej u saradnji s Udruženjem likovnih umjetnika BiH.

Muzej će već tradicionalno na dan godišnjice imati slobodan ulaz za sve posjetioce, ali i u petak. Tu se može pogledati stalna postavka obogaćena eksponatima koji se izlažu samo za godišnjicu rođenja i smrti Izetbegovića, kao i tokom Dana otvorenih vrata Muzeja.

„Riječ je o eksponatima koje smo dobili iz porodične kuće Izetbegovića, oni su lične prirode i iz njegovog radnog okruženja. Bit će izložene i određene njegove zabilješke koje je pravio i uzimao iz Kur'ana, a predstavljale su neku vrstu njegovog analiziranja određenih ajeta“, naglasio je.

Posjetioci Muzeja tog će dana imati priliku pogledati i vakufnamu kojom je Izetbegović donirani novac dao za stipendiranje studenata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije