EU ne smije biti manje atraktivna zbog izlaska Velike Britanije

Fena
EU ne smije biti manje atraktivna zbog izlaska Velike Britanije
Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je danas u Sarajevu da atraktivnost Evropske unije nakon odluke Velike Britanije o izlasku ne smije biti manja, već da mora biti još veća.  

On je, nakon sastanka s predsjednikom Demokratske fronte Željkom Komšićem, rekao da je važno da zemlje koje pretendiraju na članstvo u EU pojačaju svoje napore za ostvarenje tog cilja i ispunjavanje uvjeta koje EU postavlja.

Mesić smatra da je EU najatraktivniji ekonomsko-politički klub na svijetu, zahvaljujući kojem Evropa i dalje ostaje "veliki igrač" uz Kinu, Rusiju, SAD i druge.

 

Predsjednik DF-a Željko Komšić je naglasio da aktuelno pitanje adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ne treba pokolebati BiH na evropskom putu, jer to znači zadržavanje tradicionalne trgovine s Hrvatskom što može imati negativne efekte na poljoprivredne proizvođače u BiH, ali je Njemačka ponudila pomoć u saniranju tih negativnih efekata.

Komšić je naveo da će DF na predstojećim lokalnim izborima podržati kandidaturu Ćamila Durakovića za načelnika Srebrenice jer smatraju da je bio dobar načelnik u ovom mandatu i može graditi zajedništvo u toj sredini.

Precizirao je da DF na lokalne izbore izlazi sa 63 liste u oba entiteta i u Distriktu Brčko, imat će 21 kandidata za načelnike i gradonačelnike od čega su četiri žene, te istakao da svaka sredina ima isti tretman u DF-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije