Mesić: BiH kao Palestina u srcu Evrope

Radiosarajevo.ba
Mesić: BiH kao Palestina u srcu Evrope

Odlazeći hrvatski predsjednik Stjepan Mesić poznat je bosanskohercegovačkoj javnosti po čestim komentarima političkog i društvenog stanja u Bosni i Hercegovini. Tako i početak nove, 2010. godine nije ostao bez Mesićevih upozorenja međunarodnoj i regionalnoj javnosti na loše političko stanje u BiH.

Nema mehanizama za pravnu državu


Ni ovaj put hrvatski predsjednik nije poštedio premijera Republike Srpske Milorada Dodika i njegov odnos prema Bosni i Hercegovini. Međutim, Mesić je svojim posljednjim izjavama austrijskim medijima upozorio na posljedice eventualnog raspada Bosne i Hercegovine, s posebnim naglaskom na problem eventualnog stvaranja islamske države.

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić upozorio je da bi eventualnim raspadom sadašnje BiH u srcu Evrope nastala islamska država koja bi mogla da se održi jedino uz pomoć fundamentalističkog režima, prenosi Srna.

Mesić smatra da bi u slučaju osamostaljenja Republike Srpske sadašnju BiH "napustili" i Hrvati, te da bi na preostaloj teritoriji sa bošnjačkim stanovništvom "narednih 50 do 70 godina nastali novi centri terorizma".

„To bi bila nova Palestina u srcu Evrope", upozorio je on ističući da visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko mora dobiti podršku međunarodne zajednice kako bi "uklonio elemente iz politike koji žele da unište BiH".

Dodik nastavlja Miloševićevu politiku

"Nažalost, BiH nema mehanizme koje bi trebalo da ima normalno funkcionišuća pravna država. Dejtonski sporazum je okončao rat, ali mehanizmi na osnovu kojih treba da funkcioniše država nisu utvrđeni. Imamo dva entiteta, i tri konstitutivna naroda. Jedan entitet, RS, odnosno političko rukovodstvo, ili još bolje rečeno, premijer RS, ne priznaje državu BiH. On ne priznaje ni Sarajevo kao glavni grad", kritikovao je hrvatski predsednik, koji je bio gost šefa austrijske države Heinza Fischera 1. januara na novogodišnjem koncertu bečke Filharmonije, prenosi Tanjug.

Dodik nastavlja politiku ranijeg predsednik Srbija i Jugoslavije Slobodana Miloševića, ali samo drugim sredstvima, naglasio je Mesić. Kao primjer on je naveo da u RS ne postoji gotovo nikakav povratak izbjeglica.

Mesić je istakao da Dodik traži da se Dejtonski sporazum mora ispuniti, ali samo u okviru entiteta, kao i da neko treba da ga podsjeti i na obavezu povratka izbjeglica.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije