Meron oslobodio i bivšeg upravnika logora Sušica

Radiosarajevo.ba
Meron oslobodio i bivšeg upravnika logora Sušica

Nekadašnji upravnik logora Sušica u Vlasenici Dragan Nikolić Jenki odlukom predsjednika Haškog tribunala Theodora Merona pušten je na prijevremenu slobodu, nakon odsluženja dvije trećine 20-godišnje kazne zatvora, javlja Fena.

Nikolića je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudio na 20 godina zatvora u februaru 2005., nakon čega je prebačen u Italiju na odsluženje kazne.

Nikolić je priznao krivicu da je učestvovao u ubistvima, silovanju i mučenju bošnjačkih zatvorenika u logoru Sušica.

Meron je istakao da je prijevremeno puštanje odobreno, uprkos činjenici da je Apelaciono vijeće Haškog tribunala utvrdilo da je Dragan Nikolić zvani Jenki u svojstvu komandanta logora Sušica, gdje je stotine bošnjačkih civila bilo zatočeno u nehumanim uslovima, činio „brutalne, sadističke zločine i uživao u njima“.

U Meronovoj odluci stoji da je u izvještaju italijanskog zatvora navedeno da se Nikolić tokom izdržavanja kazne „ponašao prikladno“.

"Obzirom da je Nikolić priznao krivicu za zločine, smatram da to pokazuje stepen rehabilitacije", navodi Meron, te dodaje da je sarađivao s Haškim tužilaštvom.

Nikolić je pušten na prijevremenu slobodu 20. augusta 2013., javlja BIRN - Justice Report.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije