Meron neće učestvovati u odlučivanju o Rasimu Deliću

Radiosarajevo.ba
Meron neće učestvovati u odlučivanju o Rasimu Deliću

Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Theodor Meron se izuzeo od odlučivanja o zahtjevu odbrane pokojnog generala Armije Bosne i Hercegovine Rasima Delića, da pokrene postupak revizije njegove presude.

Odbrana je naime pokrenula zahtjev zbog pisma suca zviždača Frederika Hahoffa u kojem je on optužio Merona za pristranost američko-izraelskim vojnim lobijima te utjecaj na haške suce da oslobode vojne visoke časnike optužene po zapovjednoj odgovornosti, piše Slobodna Evropa.

„Budući da se navodi u pismu odnose na mene to proizvodi konflikt interesa, prema Pravilu 15 (A) Pravilnika o proceduri i dokazima Tribunala, ja se povlačim od odlučivanja o zahtjevu“, naveo je Meron u izuzeću, određujući umjesto sebe suca Carmela Agiusa da odluči o zahtjevu za preispitivanje „integriteta i pristranosti“ suca Harhoffa, za što ga je optužila obrana generala Delića.

Zbog spornog pisma, izuzeće Harhoffa zatražio je iz svog prvostupanjskog vijeća i vođa srbijanskih radikala Vojislav Šešelj, koji bi prema planu, trebao saslušati svoju presudu potkraj oktobra ove godine, također za zapovjednu odgovornost nad zločinima dobrovoljaca njegove Srpske radikalne stranke i Srpskog četničkog pokreta. No hoće li se to dogoditi, ovisi upravo o tome – hoće li sud prihvatiti zahtjev za promjenom suca Harhoffa, što bi moglo prolongirati dugogodišnji proces.

Podsjećanja radi, Harhoff je kao prvi sudac zviždač u povijesti Haškog suda nedugo poslao privatno pismo na brojne adrese saradnika i prijatelja, navodeći kako su oslobađanjem vojno-policijskih zapovjednika „ubistva ostala nekažnjena“. Pri tom se referirao se na pravomoćne oslobađajuće presude srbijanskom generalu Momčilu Perišiću, hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, kao i na prvostepenu presudu bivšim šefovima srbijanske policijske tajne službe DB-a Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

Osim što je pismo pokrenulo zahtjeve udruženja žrtava Ujedinjenim narodima (UN-u) za istragu Meronovih postupaka i njegove uloge u oslobađajućim presudama, neki timovi odbrane su umjesto u Meronu, uvidjeli pristranost suca zviždača Harhoffa, pogotovo oni čije je klijente osudio po zapovjednoj odgovornosti.

Odbrana generala Delića, čija je prvostepena kazna od tri godine zatvora potvrđena nakon njegove smrti, zbog zapovjedne odgovornosti nad zločinima mudžahedina u BiH, zatražila je njezinu reviziju nakon Harhoffovog istupa. On je naime bio u prvostepenom vijeću koje je kaznilo njenog klijenta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije