Merkel: Još puno posla za uraditi u BiH

Radiosarajevo.ba
Merkel: Još puno posla za uraditi u BiH

Angela Merkel i Željko Komšić (Foto: Reuters)

Njemačka kancelarka dala je Bosni i Hercegovini malo nade za brži ulazak u Europsku uniju, kada se susrela sa Komšićem, tokom njegove prve službene posjete Njemačkoj u utorak.

"Bosna i Hercegovina prešla je dug put prema članstva u EU", kazala je Merkel, dodajući da su prvo neophodne ustavne promjene da bi se zemlji dao veći kapacitet za političku akciju.

Kancelarka je takođe pomutila nade za putovanja bez viza u EU iz Bosne i Hercegovine, kao što je to bio slučaj od početka godine za građane Srbije, Makedonije i Crne Gore.

"Još uvijek ima posla za uraditi, prije nego zemlja ispuni zahtjeve EU-a“, kazala je Merkel.

Kancelarka je ipak kazala da Bosna i Hercegovina ima "europsku perspektivu", koja će pomoći u rješavanju konflikata, te je izrazila o podršku nastojanjima države za članstvo u NATO-u.

Komšić je opisao svoj susret s Merkelovom kao "dobar znak", uz nadu za većom ekonomskom suradnjom dvaju zemalja.

Komšić: Dovršite posao u Bosni i Hercegovini


"BiH bi mogla postati uspješna priča samo kada bi međunarodna zajednica ispitala svoj angažman i pooštrila kurs", piše Komšić u članku, koji je u utorak objavio Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Povlačenje ne bi smjelo uslijediti bez promjene Daytonskog ustava. Bh. političari nisu u stanju sami odraditi taj posao jer u BiH postoje političke snage, koje obstruiraju dosadašnje reforme i koje žele oslabiti državne institucije", piše Komšić za FAZ.

Konstatujući da je Njemačka veliki prijatelj, koja je uradila mnogo za BiH, on ističe da bi nazadovanje i nestabilnost u BiH predstavljalo evropski i njemački neuspjeh.

"Garantujem Vam da u BiH postoje snage koje su u stanju opravdati povjerenje i koje imaju snage i volje da izgrade društvo, koje bi našlo svoje mjesto u familiji evropskih naroda. Stoga Vas i dalje molimo za podršku", poručuje Željko Komšić kancelarki Merkel u članku objavljenom u listu Frankfurter Allgemeine Zeitung.

dpa/dw-world.de

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije