Memić razriješen dužnosti: Edin Jahić je novoimenovani ambasador Malezije

2
Fena
Memić razriješen dužnosti: Edin Jahić je novoimenovani ambasador Malezije
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Predsjedništvo BiH

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine smijenilo je dosadašnjeg ambasadora Bosne i Hercegovine u Maleziji Senaida Memića, i na tu poziciju imenovalo za novog ambasadora Edina Jahića.

Kako je potvrđeno u Predsjedništvu BiH, vanredna sjednica na kojoj su usvojene ove odluke održana je 18. maja. Time je prihvaćen prijedlog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića da se Memić razriješi dužnosti.

Senaid Memić, bivši načelnik Općine Ilidža, uhapšen je u Sarajevu 11. maja po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo koje ga tereti za zloupotrebu položaja i ovlaštenja.

Prije 32 godine osujećen napad JNA na Predsjedništvo i Skupštinu BiH

Prije 32 godine osujećen napad JNA na Predsjedništvo i Skupštinu BiH

Sumnjiči se da je zloupotrijebio položaj načelnika prilikom davanja dozvola saudijskom investitoru "Malak Group". Investitor je 2013. godine dobio dozvolu za gradnju objekta na području Ilidže koja uključuje prizemlje i četiri sprata. Dvije godine kasnije, investitoru se rješenjem Službe za prostorno uređenje Općine Ilidža, dozvoljava da objekat ima sedam spratova.

Novoimenovani ambasador Edin Jahić (rođen 1968. godine) diplomirao je u glavnom gradu Malezije Kuala Lumpuru. Magistrirao je međunarodne odnose - evropske studije na Univerzitetu u Bolonji, a doktorirao je na Fakultetu političkih nauka na Univerzitetu u Sarajevu.

Potvrđeno za Radiosarajevo.ba: Senaid Memić više nije ambasador u Maleziji

Potvrđeno za Radiosarajevo.ba: Senaid Memić više nije ambasador u Maleziji

Jahić ima više od 20 godina iskustva u radu s međunarodnim organizacijama. Od 1997. do 2009. godine je radio za Evropsku komisiju u BiH, kao direktor EU programa za reformu visokog obrazovanja, Tempus.

Od 2010. godine do danas radi na projektima koje finansiranju i implementiraju EU, UN, EBRD, OECD, Sida, vlade Velike Britanije, Nizozemske, KfW (Njemačke razvojne bake) u svim sektorima i segmentima održivog razvoja na zapadnom Balkanu, Centralnoj Aziji i Africi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije