Mektić: U BiH se neće praviti izbjeglički kampovi

Fena
Mektić: U BiH se neće praviti izbjeglički kampovi
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Dragan Mektić

U Bosni i Hercegovini neće se praviti izbjeglički kampovi. Mi smo žrtva migrantske krize i trpimo posljedice, možemo biti samo u svojstvu dobrog domaćina, kazao je danas ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, nakon sastanka Operativnog štaba za pitanje migracije.

Naveo je da je do sada u BiH registrirano 7.128 migranata, od toga je njih 6.354 iskazalo namjeru za podnošenje azila, a 662 podnijelo zahtjev za azil.

"Primili smo 317 osoba po osnovu readmisije iz Hrvatske, a 575 predali drugim državama po osnovu readmisije. U ovu brojku od 7.128 osoba nije uračunat dio migranta koji su se prijavili nadležnim službama", kazao je Mektić.

Granična policija BiH u proteklih sedam dana, dodao je, spriječila je ulazak 490 migranata na prostor BiH, a dodatne policijske mjere donose rezultate.

"Danas smo analizirali koja su to područja koja su najviše opterećena. Sada je to prostor oko Zvornika i fokusirat ćemo se na dodatne policijske snage na južnom dijelu BiH", istaknuo je ministar.

Pojasnio je da migranti u BiH dolaze najviše iz Bugarske i Grčke te da im je namjera da samo tranzitiraju preko zapadnog Balkana i otići dalje u EU.

"Ključni problem treba rješavati EU, a mi smo na raspolaganju kao partneri. Ali rješenja nema, osim što se o tome svaki dan raspravlja u Briselu", izjavio je Mektić.

Istakao je da će BiH za migrante osigurati bivšu kasarnu Ušivak u Hadžićima i objekat u Unsko-sanskom kantonu.

"Ne interesuju me ničije pare taman one bile i od EU koje su namijenjene da se u BiH prave izbjeglički kampovi", rekao je Mektić.

Naveo je da u BiH mogu biti samo dva centra za migrante, te da je najviše osoba došlo iz Pakistana.

"Tamo nema rata, oni ne bježe od sigurnosnog stanja, nego su to ekonomski migranti. Ne možemo primati ekonomske migrante", zaključio je Mektić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije