Mektić o optužbama iz Hrvatske: OSA dužna zaštititi državu od nelojalnih napada

Anadolija
Mektić o optužbama iz Hrvatske: OSA dužna zaštititi državu od nelojalnih napada
Ministar za sigurnost Bosne i Hercegovine Dragan Mektić komentirao je tvrdnje pojedinih hrvatskih medija o navodnom prisluškivanju hrvatskih dužnosnika od Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

Mektić je poručio da su Obavještajna agencija BiH i sve druge sigurnosne agencije unutar BiH dužne zaštititi i ekonomske interese BiH.

"Sasvim je legalno i legitimno pravo svake države, pa i BiH, da štiti sve svoje interese, interese svih građana BiH. Prema tome, institucije BiH, pa i nižih nivoa vlasti, su obavezne da štite te interese. Obavještajna agencija BiH i sve druge sigurnosne agencije unutar BiH, osim ključnih taksativnih nadležnosti, dužna je da zaštiti i štiti i ekonomske interese BiH i da zaštiti BiH od nelojalnih, nekorektnih napada koji mogu da utječu ili ugroze ekonomske osnove i temelje ove države", istaknuo je Mektić.

Naglasio je da u tome nema ništa novo, jer to radi svaka država, ne samo u Europi nego i u svijetu. 

"Ali sve te interese BiH i svih njenih građana, i ekonomske interese, koje nastojimo zaštititi od nelojalnih i profiterskih udara, dužni smo radito u skladu s Ustavom i zakonima BiH", izjavio je Mektić.

Prema njegovim riječima, sve do čega su došli, što su saznali, a o čemu su pisali neki mediji, poduzimali su u skladu sa zakonom i Ustavom BiH štiteći, prije svega, ekonomski interes i nedozvoljavajući podrivanje ekonomskog sistema unutar BiH.

"To ćemo raditi i dalje, ali nećemo nikoga nelegalno prisluškivati, to nemamo namjeru. Pogotovo ovdje nije bilo namjere da se bilo ko nelegalno prisluškuje. Nećemo raditi nijednu drugu nelegalnu mjeru i radnju, ali ovdje su neki, rekao bih, privatni interesi, udarili na cjelokupne ekonomske interese i temelje ove države, i naravno da ćemo to sprečavati", poručio je Mektić.

Ministar sigurnosti napominje da "njih u ovom momentu ne zanima da li će to smetati nekome u BiH, pojedincima, grupama koje su se našle u svemu ovome ili nekoj drugoj zemlji". Mektić je naglasio da njih obavezuje interes građana BiH, ali da neće ništa raditi ni protiv interesa drugih država. 

Prethodnih dana je hrvatski list Nacional objavio tvrdnju da je u posjedu dokumenata koji navodno potvrđuju neke špijunske radnje OSA-e, a koje su usmjerene prema zvaničnicima Republike Hrvatske.

Naime, tvrdi se da izvještaji OSA-e, navodno, otkrivaju kako se medijsko-obavještajnim podmetanjima potkopava i testira hrvatski premijer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije