Mektić demantuje navode o zlostavljanju migranata

Radiosarajevo.ba
Mektić demantuje navode o zlostavljanju migranata

Pored izvještaja Amnesty Internationala o Bosni i Hercegovini za 2010. godinu prema kojem Imigracioni centar u Lukavici nije dobio pozitivnu ocjenu, direktor Službe za poslove sa strancima BiH Dragan Mektić rekao je da su potpuno neistinite i netačne tvrdnje francuske nevladine organizacije " Migreurop", u kojima se navodi da je Imigracioni centar BiH mjesto zločina i zlostavljanja migranata.

Navodeći da takve kvalifikacije nemaju veze sa stvarnošću, Mektić je istakao da razlozi za ove navode proizlaze iz činjenice da se francuska organizacija bori protiv migracione politike EU i uopšte držanja migranata u centrima ovakog tipa.

 "Naš interes je da se što prije riješimo ilegalnih migranata, jer njihovo držanje u Centru košta. To nisu lica koja su učinila neko krivično djelo i koja su pod bilo kakvom sankcijom. Tvrdim da nema nikakvog fizičkog maltretiranja i zlostavljanja ili uskraćivanja hrane i medicinske zaštite, kao i da je svim migrantima omogućeno korištenje pravne pomoći", rekao je Mektić, prenosi Srna.

On je dodao da je osam lica smještenih u ovaj centar nedavno počelo štrajk glađu, tražeći brže rješavanje njihovog statusa, ali je napomenuo da se o svakom od njih svakodnevno vodila ljekarska briga.

Mektić je sinoć za BHT 1 istakao da se kućni red u Centru gotovo u potpunosti poštuje, da su se od osnivanja Centra 2008. godine desile samo dvije incidentne situacije, te da je za ugrožavanje drugih lica jedina mjera sankcije smještanje u izolaciju.


 Negativan izvještaj o Centru u Lukavici


Imigracioni centar: Ne tuku Bošnjaci imigrante

  

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije