Mehmedović uhapšen zbog 'zlostavljanja srpskih civila'

Radiosarajevo.ba
Mehmedović uhapšen zbog 'zlostavljanja srpskih civila'

Šemsudinu Mehmedoviću, danas uhapšenom visokom funkcioneru Stranke demokratske akcije i delegatu u Parlamentu BiH, na teret se stavljaju ratni zločini nad srpskim civilima na području Tešnja, 1992 i 1993. godine.

Kako je istaknuto na danas održanoj press konferenciji u prostorijama Agencija za istragu i zaštite (SIPA), uhapšen je zbog ratnog zločina nad srpskim civilnim stanovništvom na području Općine Tešanj.

SIPA ga sumnjiči da je izdao naredbu u stanici Javne bezbjednosti Tešanj, čiji je bio čelnik, da (protivpravno) zatvara civile srpske nacionalnosti, koji su tom prilikom bili psihički i fizički zlostavljani. Također, na teret mu se stavlja da je nasilno iznuđivao izjave osoba srpske nacionalnosti, koje su tom prilikom pod pritiskom davale iskaz a potom su, pojedini, osuđeni i na 12 godina zatvora.

Mehmedović je tražio da mu se obezbijedi Kur'an i mjesto gdje će obavljati namaz pošto je Ramazan.

Istaknuto je i kako je uhapšeni vršio pritisak na svjedoke i istražitelje SIPA-e. Glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić otkrila je kako je istraga pokazala da su postojali dokumenti, liste sa imenima određenih osoba za likvidaciju – radilo se o osobama koje bi, kako je procijenjeno, mogli utjecati na sami tok istrage.

Mehmedović danas treba biti predat Tužilaštvu BiH, a od Suda BiH će se zatražiti odredi pritvor. Iz SIPA-e su poručili da se ovim hapšenjem šalje poruka kako u BiH nema nedodirljivih. „SIPA je sama provela akciju, a ne po nalogu Tužilaštva BiH, nego na osnovu svojih dokaza koje su prikupili u proteklih 10 mjeseci“, rekla je Jozić.

Ovo znači da je Mehmedović uhapšen bez naloga Tužilaštva. Iz SIPA-e su danas optužili Tužilaštvo BiH i glavnog tužioca Gorana Salihovića za opstrukciju u istrazi ovih zločina.

Avaz javlja i kako je SIPA od Tužilaštva BiH zatražila pretres određenih objekata u vlasništvu danas uhapšenog Mehmedovića, ali još uvijek nisu dobili njihovu saglasnost da to mogu sprovesti.

Advokatica Senka Nožica novinarima je kazala kako ona još uvijek ne zna da li je službeni advokat Mehmedovića, te da joj nisu predočeni nikakvi dokazi na osnovu čega je uhapšen. Kazala je da je već razgovarala s Mehmedovićem, da joj je rekao da se osjeća dobro, te da je očekivao da će biti uhapšen. Nožica je istakla da vjeruje da je ovo hajka koja se vodi protiv njega bez ikakvih dokaza i osnove.

''Očito je sve to pomalo sumnjivo. Posebno da se ovo dešava nakon njegovih izjava u određenim medijima, te jučerašnje sjednice i cijele fame koja se digla. Ali, sačekat ćemo, neka organi rade. Mi vjerujemo u organe i ono što oni rade, ali nekako mi sve ovo čudno izgleda... Onda špekulacije u pojedinim medijima u protekloj sedmici i ono što je sam Mehmedović iznosio u proteklom periodu'', komentirao je slučaj potpredsjednik SDA Asim Sarajlić za Agenciju Anadolija.

Tihić ne odgovara na novinarske pozive. Ni u domu Mehmedovića ne mogu govoriti o hapšenju. Uplakana ženska osoba novinarima je u telefonskom razgovoru kazala da ne može ništa reći.

Mehmedović je prethodno, treba napomenuti, podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv direktora SIPA-e Gorana Zubca za navodne ratne zločine na području regije Sarajevo, tvrdeći da mu se montiraju optužbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije