Međusobne optužbe Rijaseta i Federalne

Radiosarajevo.ba
Međusobne optužbe Rijaseta i Federalne

Po ko zna koji put, Federalna televizija i Rijaset Islamske zajednice ratuju saopštenjima, međusobno se optužujući za huškački jezik, odnosno za nerazumijevanje demokratije.
 
Rijasetu je zasmetala sinoć emitirana emisija Odgovorite ljudima, u kojoj se raspravljalo o osnivanju Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, među čijim osnivačima su poglavar Islamske zajednice Mustafa ef. Cerić i muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić.
 
„Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ovim putem želi upoznati domaću i međunarodnu javnost, domaće i međunarodne dužnosnike i odgovorne ljude za mir i stabilnost Bosne i Hercegovine da Federalna televizija radikalizira unutrašnje odnose među Bošnjacima i podriva institucionalno i duhovno jedinstvo Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini“, stoji u saopštenju.
 
Islamska zajednica optužuje ovu javnu televiziju da „nastavlja sa širenjem dezinformacija, mržnje, kleveta i uvreda prema Islamskoj zajednici, muslimanima i nacionalnim institucijama Bošnjaka“.
 
„Ukoliko Federalna televizija nastavi sa antiislamizmom i huškačkom retorikom protiv legaliteta i legitimiteta islamskih institucija, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini bit će prisiljena da pozove svoje članove na građanski neposluh, a to znači da prestanu plaćati Federalnoj televiziji zakonom nametnutu obavezu pretplate, zato što ova televizija krši kodeks pristojnog govora i umjesto toga širi govor mržnje i netrpeljivosti među ljudima i zajednicama u društvu“, navodi se u saopštenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.
 
Iz Federalne televizije poručuju da im nije jasno šta je konkretan problem u samom sadržaju navodno sporne emisije i smatraju da je motiv Rijasetovog saopštenja pritisak na uređivačku politiku.
 
„Gledatelji su se sinoć mogli uvjeriti u profesionalni pristup RTVFBiH u emisiji Odgovorite ljudima, u kojoj je omogućeno da o ovoj prijepornoj temi govore potpredsjednik BANU-a Dževad Jahić, ugledni profesor Gazi Husrev-begove medrese Mustafa Spahić, te poznati bh. historiograf i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Dubravko Lovrenović, kao i predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka Esad Džudžević. Ako Rijaset IZ BiH nalazi problem u produciranju ovakvih dijaloških emisija na RTVFBiH, onda smatramo da Rijaset ili dio Rijaseta IZ BiH ima problem s vladavinom demokracije u Bosni i Hercegovini“, stoji u saopštenju FTV-a.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije